Șofranul conține antioxidanți care contribuie la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice care pot apărea din cauza stresului oxidativ. Cercetările și utilizarea acestui condiment de-a lungul timpului au arătat că aurul roșu, așa cum este numit în gastronomie, poate îmbunătăți starea spirit, crește libidoul și are capacitatea de a combate stresul oxidativ.
Șofranul este sigur pentru majoritatea oamenilor și este simplu de adăugat în dietă. Însă, prețul său este unul foarte mare din cauza dificultăți de recoltare a acestuia. Un kilogram poate costa de la 2.000 de euro până la 10.000 de euro. Prețul este unul imens deoarece sunt necesare aproximativ 15.000 de flori pentru a obține numai 100 de grame de fire uscate de șofran.
Fermierii sunt nevoiți să recolteze manual firele delicate din fiecare floare, iar recoltarea se face numai o săptămână pe an.
Șofranul utilizat pentru a da savoare mâncărurilor are un efect anticancer foarte puternic, potrivit unui studiu realizat în 2011 la Universitatea „Emiratele Arabe Unite”.
„Studiul nostru indică faptul că şofranul oferă protecţie ficatului în cazul în care există factori de risc în privinţa cancerului precum infecţiile cu virusurile hepaticice B şi C, dar şi favorizând decesul celulelor canceroase şi blocând procesele inflamatoare”, explică profesorul Amr Amin, coordonatorul studiului.
Citește și: Pentru ce fel de mâncare se folosește fiecare condiment în parte
Condimentul ar avea și efecte antidepresive, anticancer, prelungește viața și are efecte anti-îmbătrânire.
Ceai de șofran
Aveți nevoie de un litru de apă, 5 lingurițe de zagăr, un baton de scorțișoară, 5 seminșe de nucșoară cu coaja spartă, un vârf de cuțit de șofran, 2 lingurițe de frunze de ceai negru sau verde și o lingură de migdale măcinate foarte mărunt.
Apa, zahărul, scorţişoara, nucşoara şi şofranul se pun la fiert într-o oală, timp de zece minute, până când aerul devine parfumat datorită mirodeniilor. Se adaugă frunzele de ceai verde sau negru, după care se lasă la infuzat timp de cinci minute. Se pune în căni și se presară peste migdalele măcinate.