Rusia a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina, transmite AFP.
Potrivit decretului guvernamental, lista cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice. Gazprom îşi anunţase la începutul lui aprilie ‘retragerea’ din această filială, fără a face alte menţiuni.
Bombardamente intense în estul Ucrainei, se cutremură pământul. Ruşii au ucis civili şi au provocat mari distrugeri
Sancţiunile anunţate miercuri vizează şi EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa.
Ele includ o interdicţie de tranzacţii şi de intrare în porturile ruseşti a navelor având legături cu companiile vizate.
Sancţiunile occidentale contra Rusiei, unele fără precedent, merg de la îngheţarea rezervelor valutare până la un embargou asupra unor produse strategice şi sancţiuni financiare, aminteşte AFP.
Lista publicată miercuri nu oferă detalii cu privire la sancţiunile care urmează să fie impuse.
Cu toate acestea, în conformitate cu un decret emis de preşedintele Vladimir Putin la 3 mai, nicio entitate rusă nu are voie să încheie tranzacţii cu entităţile vizate de sancţiuni sau să îşi îndeplinească obligaţiile în cadrul tranzacţiilor existente.
Decretul interzice în mod explicit exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile aflate pe lista de sancţiuni.
Contraofensiva lui Zelenski. Armata din Ucraina a făcut din nou prăpăd dincolo de graniţa cu Rusia
Putin a încadrat decretul drept un răspuns la ceea ce el a calificat drept acţiuni ilegale ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi menite să priveze „Federaţia Rusă, cetăţenii Federaţiei Ruse şi entităţile juridice ruseşti de drepturile de proprietate” sau să le limiteze drepturile de proprietate.
Statele Unite şi aliaţii lor au impus cele mai severe sancţiuni din istoria modernă împotriva Rusiei şi a elitei de afaceri de la Moscova, măsuri pe care Putin le consideră o declaraţie de război economic.
Putin a avertizat în repetate rânduri că Moscova va răspunde cu aceeaşi monedă, deşi, până săptămâna trecută, cel mai dur răspuns economic al Kremlinului a fost întreruperea livrărilor de gaz către Polonia şi Bulgaria şi solicitarea unui nou sistem de plată pentru cumpărătorii europeni de gaz.
Autoritatea germană de reglementare a reţelelor de energie a preluat controlul operaţiunilor Gazprom Germania, după ce Gazprom a abandonat-o luna trecută. Wingas, o subsidiară a Gazprom Germania şi unul dintre cei mai mari comercianţi de gaze din Germania, a declarat după preluare că va funcţiona în conformitate cu parametrii modificaţi.
Putin numeşte cinci guvernatori regionali în urma unui val de demisii
Preşedintele rus Vladimir Putin a numit cinci guvernatori interimari – în regiunile Tomsk, Saratov, Riazan şi Kirov şi în Republica Mari El – în urma unui val de demisii, potrivit unor decrete publicate miercuri pe site-ul Kremlinului, relatează Tass.
Adjunctul şefului Departamentului prezidenţial pentru politici interne Vladimir Mazur îl îlocuieşte pe Serghei Jvaşkin, aflat în post de două mandate, din 2012, după ce acesta din urmă a demisionat miercuri din funcţie.
Viceguvernatorul Roman Busargin, şeful Guvernului regional, a fost numit în regiunea Saratov, după ce guvernatorul Valeri Radaiev, aflat în funcţie de zece ani, a demisionat.
Şeful Serviciului federal de statistică Pavel Malkov a fost numit în Riazan, după ce Nikolai Liubimov a anunţat că nu candidează la un nou mandat.
Un membru al Direcţiei prezidenţiale pentru susţinerea activităţilor Consiliului de Stat, Aleksander Sokolov, a fost numit în regiunea Kirov.
Preşedintele guvernului regional al kalmîkiei iuri Zaiţev a fost numit guvernator interimar al Mari El, în urma demisiei lui Aleksander Ievstifeev.