La prima întâlnire cu Suveranul Pontif, în 2013, Putin a sosit cu 50 de minute mai târziu decât trebuia, iar în 2015 a întârziat mai mult de o oră, reaminteşte agenţia.
Liderul de la Kremlin a fost primit de Papă la începutul unei vizite de 10 ore în Italia, unde are programat şi un dialog cu omologul său, Sergio Mattarella, şi cu premierul Giuseppe Conte, alături de care va susţine şi o conferinţă de presă comună. În cursul serii, după un dineu în onoarea sa, Putin urmează să se întoarcă la Moscova.
Vineri, la Vatican vor sosi liderii catolici ucraineni. Ei se vor întâlni timp de două zile cu oficiali ai Bisericii Catolice, pentru a dezbate problemele ţării lor. Anul trecut, între creştinii ucraineni s-au creat tensiuni, după ce Biserica Ortodoxă naţională, controlată tradiţional de Biserica Ortodoxă rusă, şi-a proclamat independenţa; Rusia se opune autocefaliei bisericii ucrainene, reaminteşte Reuters, citată de Agerpres.
Se aştepta ca situaţia Ucrainei să constituie şi subiectul principal al discuţiilor preşedintelui rus cu Suveranul Pontif, găzduite în biblioteca papală oficială din Palatul Apostolic.
Se vehiculează şi posibilitatea ca a treia întâlnire cu Putin să constituie preambulul unei premiere istorice – o vizită a Papei în Rusia.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost invitat la Moscova atât de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cât şi de primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS, Boris Elţin, însă vizita nu a fost posibilă din cauza tensiunilor dintre Vatican şi Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit Agerpres.
Papa Francisc s-a întâlnit deja cu patriarhul Chiril al Rusiei în urmă cu trei ani, în Cuba; evenimentul a fost considerat un pas important în reconcilierea creştinilor, după aproape 1000 de ani de schismă între ortodoxie şi catolicism. Sfântul Părinte a vizitat mai multe ţări unde ortodocşii sunt majoritari; chiar anul acesta, el a călătorit în România, Bulgaria şi Macedonia de Nord.
Ucraina constituie un subiect sensibil în relaţiile Moscovei cu Vaticanul. În 2015, la a doua întâlnire cu Putin, Papa Francisc l-a rugat pe preşedinte să facă „un efort sincer şi puternic” pentru pace şi să contribuie la încheierea conflictului între guvernul de la Kiev şi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei. Preşedintele Rusiei este alături de Biserica Ortodoxă din ţara sa şi a acuzat statul ucrainean de amestec făţiş în treburile ortodoxiei.