La aproape o lună de zile de la declanșarea războiului, Vladimir Putin nu a reușit să facă Ucraina să capituleze, lucru care i-a făcut pe unii analiști militari să se întrebe dacă nu cumva liderul de la Kremlin nu ar desfășura „tehnica Anaconda”.
Dr. Chris Tuck, expert în conflicte de securitate, a explicat această strategie la postul Sky. Tehnica „Anaconda” se referă la încercuirea și punerea sub presiune a principalelor orașe, a punctelor de rezistență din Ucraina. Atacarea bazelor militare, a punctelor unde este stocată muniția și proviziile de alimente ar putea „sufoca” populația, iar Vladimir Putin speră că astfel, „moralul ucrainenilor se va prăbuși”, susține Dr. Tuck.
O lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Cel puţin 4 persoane, între care şi copii, au murit în timpul unui bombardament în Lugansk. Guvernatorul regiunii acuză armata lui Putin că a folosit bombe cu fosfor
„Continui să prelungești conflictul, încercuiești cât de multe orașe poți, pui presiune pe ele și obții maximul din tot ceea ce poți. Literalmente, încerci să arăți ucrainenilor că a continua războiul le va aduce pagube (…) Cred că aceasta este strategia pe care o abordează în acest moment (n.r. – Putin). Te-ai uita mei degrabă că acest conflict va continua pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a declarat Chris Tuck, pentru sursa citată.
Biden: Putin a subestimat răspunsul Occidentului la invadarea Ucrainei
Liderul de la Casa Albă a avertizat că Vladimir Putin, pe care l-a numit dicator, “va plăti pe termen lung chiar dacă va obţine avantaje pe câmpul de luptă”. Potrivit lui, liderul de la Kremlin a subestimat răspunsul Occidentului față de actualul război.
Concluziile summit-ului crucial. Jens Stoltenberg: Trupele NATO vor avea o prezență pe termen lung în flancul estic
Forțele americane sunt suplimentate pe flancului estic al Alianței Nord-Atlantice pentru a-i apăra pe membrii acesteia în cazul în care liderul de la Kremlin decide să își extindă invazia spre vest, a punctat Joe Biden, care a anunțat o interdicţie a zborurilor ruseşti în spaţiul aerian american, urmând măsuri similare luate de Uniunea Europeană şi Canada.
Ucraina are nevoie de o ”asistenţă miliatră nelimitată”, având în vedere că Rusia ”îşi foloseşte întregul arsenal” în războiul din această ţară, a cerut joi, într-o înregistrare video adresată summituui NATO, în curs la Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Associated Press.
Zelenski îndeamnă NATO, în această înregistrare, să furnizeze Ucrainei ”1% din toate avioanele voastre, 1% din toate tancurile voastre”.
”Atunci când vom avea toate aceste lucruri, ne vor da, la fel ca vouă, 100% securitate”, continuă el. ”Aveţi mii de avioane de luptă, dar încă nu ni s-a dat unul… am apelat (la voi) pentru tancuri ca să ne putem elibera oraşele… aveţi cel puţin 20.000 de tancuri… dar nu avem încă un răspuns clar”, a reproşat preşedintele Ucrainei.