Vladimir Putin a refuzat un acord provizoriu cu Kievul la care s-a ajuns în urma negocierilor organizate la începutul războiului între cele două părți și care i-ar fi satisfăcut dorința ca Ucraina să rămână în afara alianței NATO, optând în schimb să continue operațiunile militare, potrivit unor surse apropiate de Kremlin, informează Reuters.
Negociatorul-șef al Kremlinului la discuțiile cu Kievul, Dmitri Kozak, un rus născut în Ucraina, i-a spus lui Putin că înțelegerea la care a ajuns cu negociatorii ucraineni elimină nevoia ca Rusia să ocupe țara vecină, potrivit surselor.
Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia sa, dar nu a răspuns la întrebări privind substanța discuțiilor și nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar. „Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică”, a declarat Podolyak.
Dmitri Medvedev ameninţă Ucraina cu citate din Apocalipsa: „Din cauza acestor trei plăgi, focul, fumul și sulful, a murit o treime din popor”
Putin a afirmat de mai multe ori înainte de a-și trimite trupele în Ucraina că infrastructura militară a NATO se apropie încetul cu încetul de granițele Rusiei pe măsură ce acceptă tot mai mulți membri noi din Europa de Est și că alianța se pregătește să aducă și Ucraina în orbita sa.
Putin a declarat în public că expansiunea NATO reprezintă un pericol existențial pentru Rusia și că de aceea trebuie să reacționeze. Dar, în ciuda faptului că la început a susținut o rezolvare pașnică a conflictului, Putin și-a exprimat clar aversiunea față de înțelegerea negociată de Kozak, concesiile obținute de consilierul său fiind nesatisfăcătoare pentru liderul de la Kremlin, care între timp și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor teritorii ucrainene, potrivit surselor.
Întrebat despre dezvăluirile făcute de Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „acestea nu au absolut nicio relație cu realitatea. Niciun lucru de acest gen nu s-a întâmplat. Este o informație complet incorectă”. Kozak nu a oferit niciun comentariu pe această temă.
Redactorul-șef al „Komsomolskaia Pravda”, Vladimir Sungorkin, a murit subit într-o delegaţie
Mihailo Podoliak, un consilier prezindențial ucrainean, a spus că Rusia s-a folosit de negocieri pentru a-și masca pregătirile pentru invazie, dar nu a răspuns la întrebările legate de înțelegerea pe care Putin ar fi refuzat-o. „Astăzi înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de [a ajunge la] o înțelegere pașnică”, a spus Podoliak.
Două dintre cele trei surse au spus că a existat o inițiativă de a se ajunge la o înțelegere imediat după ce Rusia a invadat pe 24 februarie. Doar câteva zile mai târziu, Kozak era încrezător că a obținut acceptul din partea Ucrainei pentru principalele cerințe ale Rusiei și i-a recomandat lui Putin să semneze acordul.
„După 24 februarie, Kozak a primit unda verde și a obținut acordul. L-a adus înapoi și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin, pur și simplu, a schimbat planul din mers”, a spus una dintre sursele apropiate Kremlinului.
A treia sursă, care a fost informat despre evenimentele dezvăluite de persoane ce au avut acces la discuțiile dintre Kozak și Putin, a spus că negociatorul Kremlinului i-a propus acordul lui Putin, care l-a refuzat, chiar înainte de a avea loc invazia. Chiar dacă Putin ar fi acceptat înțelegerea negociată de Kozak cu ucrainenii, nu se știe sigur dacă războiul s-ar fi încheiat.
Ofensiva Moscovei în Ucraina este cea mai mare campanie militară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ea a determinat sancțiuni economice radicale împotriva Rusiei și sprijin militar pentru Ucraina din partea Washingtonului și a aliaților săi occidentali.