Putin a aşteptat răbdător timp de opt luni ca Washingtonul să se dividă, timp în care consensul bipartizan asupra măsurilor de ajutorare acordate Ucrainei a fost unul fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, atât democraţii, cât şi republicanii sprijinind toate ajutoarele trimise către Kiev.
Acum, în sfârșit, Putin își vede obiectivul atins, iar în SUA s-ar putea să apară primele fisuri, arată o analiză realizată de CNN.
Nu există niciun semn că ajutorul de 18 miliarde de dolari din partea SUA, care a ajutat Ucraina să respingă asaltul Rusiei, este într-un pericol imediat, însă în ambele tabere, cu doar două săptămâni înainte de alegerile intermediare din noiembrie, se manifestă o opoziție politică față de un rol nesfârșit al SUA în acest război.
Chiar și cel mai mic indiciu al nehotărârii din partea SUA l-ar putea liniști pe Putin, în timp ce omul forte de la Kremlin se pregătește să provoace o iarnă dureroasă civililor ucraineni și europenilor care se bazează pe gazul rusesc.
În ceea ce nu poate fi descris decât ca o debandadă politică, marți, democrații progresiști au publicat, apoi au retras o scrisoare semnată inițial în iunie, prin care cereau Casei Albe să însoțească efortul de înarmare a Ucrainei cu un efort diplomatic puternic pentru a angaja Rusia și a încerca să obțină o încetare a focului. Acest lucru a venit la câteva zile după ce liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, posibilul viitor președinte al Parlamentului, a avertizat că Kievul nu se poate aștepta la un „cec în alb” privind ajutorul dacă republicanii vor fi la conducere anul viitor.
CNN a relatat miercuri că liderul republican a fost nevoit să întreprindă o operațiune de ”damage control” cu liderii de securitate națională și a insistat că nu a vrut să taie ajutorul pentru Ucraina, ci doar să se asigure că banii contribuabililor nu sunt automat folosiți pentru război. Furia provocată de comentariile sale arată linia fină pe care McCarthy va trebui să o parcurgă pe această temă dacă republicanii vor câștiga majoritatea.
De exemplu, fostul președinte Donald Trump, un posibil viitor candidat republican, s-a plâns de costul susținerii unui guvern blocat într-o luptă cu eroul său, Putin, și pe care l-a antrenat în prima sa punere sub acuzare prin folosirea ajutorului militar într-o schemă de coerciție. Trump va avea o influență uriașă asupra oricărei viitoare majorități republicane din Camera Reprezentanților după alegerile de la mijlocul mandatului.
Fostul președinte Donald Trump, un posibil viitor candidat republican, s-a plâns, între timp, de costul susținerii unui guvern blocat într-o luptă cu eroul său, Putin, și pe care l-a târât în prima sa punere sub acuzare prin folosirea ajutorului militar într-o schemă de coerciție.
Este clar că la Washington există încă un consens bipartizan pentru ajutorarea Ucrainei. Dar zvonurile că linia dură a lui Biden față de Rusia s-ar putea să nu se bucure întotdeauna de un sprijin aproape unanim au venit într-un moment deosebit de sensibil, în condițiile în care Occidentul încearcă să discrediteze ultima rundă de retorică nucleară a Rusiei – un avertisment că Kievul ar putea folosi o bombă murdară.
Afirmațiile au dus la discuții la nivel înalt între șefii militari americani și ruși și sunt interpretate pe scară largă fie ca fiind mai multe tactici de alarmă, fie poate o încercare a Moscovei de a crea o operațiune cu steag fals care ar putea fi folosită ca pretext pentru propria utilizare a armelor de distrugere în masă.
Citeşte şi: Franţa va livra Ucrainei un sistem Crotale de apărare aeriană cu rază scurtă