Putin amenință că va livra arme statelor ostile occidentului, dacă acestea permit Ucrainei să folosească pe teritoriul Rusiei armele livrate Kievului

Preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă miercuri să livreze armament unor ţări terţe susceptibile să atace interese occidentale, dacă Occidentul autorizează Ucraina să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune.
Mircea Filipescu
06 iun. 2024, 08:46
Putin amenință că va livra arme statelor ostile occidentului, dacă acestea permit Ucrainei să folosească pe teritoriul Rusiei armele livrate Kievului

Vladimir Putin lansează aceste ameninţări în contextul în care Occidentul începe să autorizeze atacuri pe teritoriul rus – în anumite condiţii – cu armament pe care l-a furnizat Kievului.

Vladimir Putin ameninţă că, dacă se trage în ţinte din Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune care necesită asistenţa unor militari din Occident, atunci Moscova va răspunde.

”Dacă cineva consideră posibil să furnizeze asemenea arme în zona de lupte pentru a ne lovi teritoriul (…), de ce noi nu am avea dreptul să furnizaăm armele noastre de acelaşi tip în regiuni ale lumii în care să fie lovite intalaţii sensibile ale ţărilor care acţionează în acest fel împotriva Rusiei?”, a tunat Vladimir Putin într-un lung interviu cu agenţii de presă, inclusiv AFP.

Numeroase state din Occident se opun folosirii armamentului lor pe teritoriul rus, mai ales a rachetelor cu rază lungă de acţiune de înaltă precizie, de frică că acest lucru poate împinge Moscova la o escaladare.

Preşedintele rus a reafirmat că instructori militari din Occident ”se află deja în Ucraina şi suferă pierderi acolo”, pe care le ţin secrete.

”Ei sunt prezenţi pe teritoriul Ucrainei şi, din nefericire pentru ei, suferă pierderi. Statele Unite şi statele europene preferă să pătreze tăcerea”, a declarat el la această întâlnire, organizată în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg (SPIEF), în nord-vestul Rusiei.

Citește și: GALERIE FOTO Imagini şocante cu un ucrainean eliberat după ce a fost doi ani prizonier în Rusia: „Starea lui Roman evocă cele mai întunecate pagini ale istoriei umane. Lagărele de concentrare”

Franţa a anunţat recent că se gândeşte să trimită instructori militari în Ucraina pentru a accelera formarea militarilor ucraineni şi a formării unei coaliţii europene în acest scop.

Vladimir Putin anunţa săptămâna trecută că instrucotri din Occident se află în Ucraina ”sub aparenţa unor mercenari” care luptă alături de forţe ucrainene.

Alte ţări, ca Statele Unite, au îndepărtat trimiterea unor instructori, iar niciun stat nu a anunţat prezenţa militarilor săi în Ucraina.

De-a lungul întregii întâlniri, liderul rus şi-a reiterat argumentele potrivit cărora Rusia este dispusă să se aşeze la masa negocierilor şi că cel mai bun mijloc de a opri războiul este ca Occidentul ”să înceteze să livreze arme” Ucrainei.

”Furnizarea armelor într-o zonă de conflict este întotdeauna un lucru rău. Mai ales atunci când este legată de faptul că furnizorii nu se mulţumesc să furnizeze arme, ci le controlează. Este vorba aici despre o măsură foarte gravă şi foarte periculoasă”, a subliniat el.

El a refuzat să cifreze pierderile suferite de armata rusă în aproape doi ani şi jumătate de conflict armat.

El a declarat pur şi simplu că ele sunt ”foarte inferioare” pierderilor ucrainene, cu ”un raport de unu la cinci”.

”Dacă vorbim despre pierderi ireparabile (morţi), atunci raportul este de unu la cinci”, în comparaţie cu pierderile suferite de către partea ucraineană, a declarat el.

El a dat asigurări că raportul dintre pierderile celor două armate este comparabil cu diferenţa dintre numărul prizonierilor făcuţi de fiecare tabără.

Potrivit lui Putin, Rusia deţine în prezent 6.465 de militari ucraineni, iar pe mâna ucrainenilor se află 1.348 de militari ruşi.

De la începutul asaltului împotriva Ucrainei, în februarie 2022, numeroşi experţi occidentali vorbesc despre câteva zeci de mii de militari ruşi ucişi.

BBC şi publicaţia rusă independentă Mediazona susţin, la rândul lor, că au verificat moartea a cel puţin 50.000 de militari ruşi.

În această primă conferinţă de presă cu presa occidentală din decembrie încoace, Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia este pregătită să colaboreze într-o anchetă franceză cu privire la moartea jurnalistului AFP Arman Soldin, ucis la 9 mai 2023 în Ucraina, probabil în tiruri ruseşti.

Citește și: Patru morți și zeci de răniți în Cehia după ce un tren de marfă s-a ciocnit frontal cu unul de călători

”Suntem pregătiţi să organizăm această muncă. Nu ştiu cum se poate face acest lucru în practică, dacă această persoană a murit în zona luptelor, însă vom face tot ceea ce va depinde de noi”, a declarat el.

Kremlinul a anunţat că Rusia nu poate să ancheteze, argumentând că zona în care a fost ucis jurnalistul se afla pe teritoriul controlat de către ucraineni.

Parchetul naţional Antiterorist (PNAT) din Franţa a deschis o anchetă preliminară cu privire la crimă de război, în vederea stabilirii circumstanţelor decesului lui Arman Soldin şi originii tirurilor.

Arman Soldin, care era coordonatorul video al AFP în Ucraina, a murit la vârsta de 32 de ani într-un atac cu rachetă la Ceasiv Iar, în Donbas, în timp ce acoperea Bătălia de la bahmut, extrem de sângeroasă.

Oraşul a fost cucerit în mai 2023 de Rusia, după nouă luni de confruntări armate.

Rusia este în continuare în ofensivă în această zonă şi se află în prezent la porţile Ceasiv Iar.

Citește și: Joe Biden aruncă bomba despre dezastrul din Fâșia Gaza! Care sunt interesele ascunse ale lui Benjamin Netanyahu

 

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Câţi ani trebuie să trăiască un român, de fapt, după pensionare. Doar așa își va recupera toţi banii daţi statului la contribuţii
Capital.ro
Noua regulă din Codul Rutier. Ce trebuie să facă șoferii după ce sunt testați de poliție
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Ghid admitere liceu 2024. Cum se calculează media de repartizare
Adevarul
Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Potretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea istorică
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Cel mai spectaculos tunel feroviar din România. Nici în filme nu ați văzut așa ceva
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut plângere penală”
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
Românii își primesc BANII ÎNAPOI. Se aplică și după 3 iulie. Decizia statului, definitivă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Trageri Loto 30 iunie: Premii Uriașe și Reporturi Impresionante
MediaFlux
BLOCAJ privind RECALCULAREA PENSIILOR! LOVITURĂ pentru ROMÂNI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?