Putin ameninţă: Tătarii din Crimeea nu ar trebui să îşi facă statut special

Președintele rus Vladimir Putin a atenționat luni minoritatea etnică a tătarilor din Crimeea că nu ar trebui să încerce să obțină un statut special în această peninsulă la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, declanșând tensiuni ca în timpul Războiului Rece între Moscova și Occident, relatează Reuters.
Filip Stan
17 aug. 2015, 19:30
Putin ameninţă: Tătarii din Crimeea nu ar trebui să îşi facă statut special

Tătarii musulmani reprezintă peste 10% din populația Crimeii și s-au opus anexării peninsulei de către Rusia, reamintind de deportările în masă dispuse de Moscova în timpul perioadei sovietice. După anexare, au fost supuși presiunii de a se alinia noilor autorități din Crimeea.

Putin a început o vizită de trei zile în Crimeea, stârnind furia Kievului, cu scopul — conform Kremlinului — de a avea întâlniri privind mijloacele de a dezvolta peninsula și de a promova turismul.

El a spus că anexarea Crimeii la Rusia a fost o chestiune de dreptate istorică. Totuși, sancțiunile adoptate de Occident după anexare, care a urmat înlăturării de la putere a președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, au cauzat pierderi masive unei economii a Rusiei în suferință.

Putin s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor minorități, inclusiv ai tătarilor, la un complex de lux din satul Opolznevoe. „Relațiile interetnice sunt o chestiune delicată. Consider că orice speculație privind orice fel de drepturi speciale pentru o minoritate anume este extrem de periculoasă”, a declarat el.

Președintele rus a mai spus că Moscova nu va permite organizațiilor non-guvernamentale finanțate din fonduri străine să destabilizeze peninsula prin exagerarea problemelor cu care se confruntă tătarii din Crimeea, al treilea cel mai numeros grup etnic din peninsulă, după ruși și ucraineni.

„Crimeea este o oglindă a Rusiei multietnice. Aici, la fel ca oriunde în Rusia, trebuie să acordăm o atenție puternică și constantă dezvoltării păcii și armoniei, combinând eforturile autorităților statului și ale societății civile. De aceea, consider această întâlnire cu dvs. foarte importantă”, le-a mai spus Putin reprezentanților grupurilor etnice, potrivit Agerpres.

Citeşte şi UE prelungeşte sancţiunile împotriva Crimeii până în iunie 2016

Rusia a fost criticată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Națiunile Unite, Consiliul Europei și Turcia pentru tratamentul la care a supus minoritatea tătară, neîncrezătoare în Moscova după deportările în masă din 1944.

Tătarii au început să se întoarcă în Crimeea în număr mare după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 și s-au bucurat de o revigorare culturală în cadrul Ucrainei.

De la anexarea din 2014, forțele de securitate ruse au efectuat descinderi la principala lor adunare, Mejlis, și a evacuat-o din sediu. Rusia a închis de asemenea postul de televiziune al tătarilor, ATR, iar mai mulți activiști locali, inclusiv tătari, ar fi fost uciși, bătuți sau dați dispăruți. Principalilor doi lideri ai comunității li s-a interzis accesul în Crimeea. 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'