‘În primul rând, grupurile armate ale miliţiilor trebuie să oprească ofensiva pe fronturile de la Doneţk şi Lugansk. În al doilea rând, forţele ucrainene trebuie retrase astfel încât ele să rămână departe de oraşe la o distanţă care să nu permită tirurile de artilerie’, a detaliat Putin în timpul unei vizite în Mongolia. El a adăugat că această încetare a focului trebuie monitorizată de observatori internaţionali.
Propunerea lui Putin survine cu două zile înaintea negocierilor ce vor avea loc la Minsk între separatişti şi aşa-numitul grup de contact constituit din Rusia, Ucraina şi OSCE.
Citeşte şi Putin a discutat cu preşedintele Poroşenko despre încheierea vărsării de sânge din Ucraina
‘Cred că se poate ajunge la un acord final între autorităţile ucrainene şi sud-estul Ucrainei la această reuniune’, a adăugat liderul rus, menţionând că punctele sale de vedere şi cele ale omologului său ucrainean Petro Poroşenko cu privire la soluţionarea crizei din Ucraina sunt ‘foarte apropiate’.
Planul nu este o dogmă
Putin nu intenţionează să impună nimănui planul său de reglementare a conflictului din Ucraina, a explicat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, informează RIA Novosti, citată de Agerpres.
‘Vom miza pe faptul că, într-un fel sau altul, planul va fi luat drept bază, sau va fi luat în calcul parţial. Nu contează. Mai exact, planul pe care îl propune preşedintele Putin nu este o dogmă care să fie impusă cuiva. Principalul este să se atingă scopul final, încetarea focului, demararea de negocieri şi de eforturi comune în vederea aplanării acestei situaţii umanitare îngrozitoare‘, a spus Peskov.
Planul a fost contestat de premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, potrivit căruia acesta este doar ‘praf în ochi’ şi este menit să eludeze adevărul în faţa comunităţii internaţionale, înainte de summitul NATO din Marea Britanie. Potrivit lui Iaţeniuk, ‘niciun plan al Putin nu mai este credibil’.