Reprezentanții Ucrainei încearcă să prelungească negocierile cu Rusia, avansând propuneri din ce în ce mai „nerealiste”, dar partea rusă este pregătită să continue „căutarea soluțiilor” în conformitate cu abordările sale principiale. Serviciul de presă de la Kremlin susține că asta a declarat președintele rus Vladimir Putin într-o conversație telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, informează TASS.
Bloomberg: Vladimir Putin ar putea ameninţa Occidentul cu folosirea armelor nucleare dacă rezistenţa Ucrainei va continua
„Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, evaluările sale asupra cursului negocierilor aflate în desfășurare între reprezentanții ruși și ucraineni în format video. S-a remarcat că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, propunând propuneri din ce în ce mai nerealiste. Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue căutarea de soluții în conformitate cu abordările sale principiale bine-cunoscute”, se arată în mesaj.
Președintele Federației Ruse i-a atras atenția lui Scholz asupra atacurilor cu rachete ale forțelor de securitate ucrainene la Donețk și Makeevka.
Condiţiile lui Vladimir Putin pentru a-şi retrage armata din Ucraina
„Discuția despre situația din jurul Ucrainei a continuat. Președintele Rusiei a atras atenția asupra atacurilor cu rachete ale forțelor de securitate ucrainene asupra zonelor rezidențiale Donețk și Makiivka, care au dus la pierderi mari. Aceste crime de război au fost ignorate în Occident”, a mai punctat Serviciul de presă al Kremlinului. Conversația a avut loc la inițiativa lui Scholz.
Logica Rusiei l-a scos din minți pe șeful diplomației franceze: ‘Se preface că negociază’ şi ‘lasă armele să vorbească’ în Ucraina. Avertismentul lansat
Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a acuzat joi Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare „armele să vorbească”, informează AFP.
La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), „logica rusă (…) se bazează pe tripticul obişnuit: bombardamente fără discernământ, aşa-zise ‘coridoare’ umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază”, a declarat Le Drian într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien, scrie AGERPRES.
Negocierile ruso-ucrainene au continuat miercuri, Moscova afirmând că acestea vizează în special un statut de neutralitate pentru Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina a respins conceptul unei neutralităţi după model suedez sau austriac avansat de Moscova.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat înainte de aceasta că este gata să renunţe la orice aderare a ţării sale la NATO, aderare considerată un casus belli de Rusia.
„Rusia a ales să lase în continuare armele să vorbească”, ea „refuză pentru moment” armistiţiul, a afirmat Jean-Yeves Le Drian, invocând în sprijinul acuzaţiilor sale „maximizarea (de către Rusia) a exigenţelor sale”, „dorinţa sa privind o capitulare ucraineană” şi „agravarea războiului de asediu”.
„Acesta este un proces dramatic cu o brutalitate de lungă durată”, a estimat ministrul francez, apreciind că de partea sa Ucraina se angajează „cu responsabilitate şi deschidere în negocieri”.
La rândul lor, ţările occidentale se află într-o logică „a agravării determinată de sancţiuni, până când preşedintele Putin va considera că preţul care trebuie plătit pentru continuarea conflictului este atât de ridicat, încât este preferabil să se angajeze într-un armistiţiu şi să se angajeze în adevărate negocieri”, a subliniat Jean-Yves Le Drian.
Dacă Rusia va folosi „mijloace chimice sau bacteriologice” în Ucraina, aceasta „va constitui o escaladare intolerabilă şi va determina ca răspuns sancţiuni economice absolut masive şi radicale, fără menajamente”, a mai avertizat ministrul francez al afacerilor externe.