Rusia rămâne într-o stare de pregătire de luptă şi este pe deplin pregătită pentru un război nuclear, dar nu „se grăbeşte spre el” în prezent, a declarat preşedintele Vladimir Putin, transmite Reuters.
Într-un interviu acordat presei de stat, Putin, care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei şi este aproape sigur că va câştiga alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, a declarat că Rusia ar fi pregătită să folosească arme nucleare dacă suveranitatea sa ar fi ameninţată.
„Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi”, a declarat Putin la televiziunea Rossiya-1 şi la agenţia de ştiri RIA, ca răspuns la o întrebare dacă ţara este într-adevăr pregătită pentru un război nuclear.
El a spus că Statele Unite înţeleg că, dacă vor desfăşura trupe americane pe teritoriul rusesc – sau în Ucraina – Rusia va trata această mişcare ca pe o intervenţie.
„(În Statele Unite) există suficienţi specialişti în domeniul relaţiilor ruso-americane şi în domeniul reţinerii strategice”, a declarat Putin.
„Prin urmare, nu cred că aici totul se grăbeşte spre ea (confruntarea nucleară), dar suntem pregătiţi pentru acest lucru”, a mai declarat preşedintele rus.
El a reiterat că utilizarea armelor nucleare a fost explicată în doctrina nucleară a Kremlinului, politica sa care stabileşte circumstanţele în care Rusia ar putea folosi armele sale.
„Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”, a spus Putin. Dacă Statele Unite ar efectua teste nucleare, Rusia ar putea face acelaşi lucru, a adăugat el în interviul de amploare.
„Nu este necesar… încă trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că putem face acelaşi lucru”, a adăugat Putin. Cu toate acestea, Putin a declarat că Rusia nu s-a confruntat niciodată cu necesitatea de a folosi arme nucleare în Ucraina, unde conflictul face ravagii din februarie 2022.
„De ce avem nevoie să folosim arme de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de nevoie”, a mai afirmat preşedintele rus.
Sondaj INSCOP: Putin, pe primul loc ca notorietate în rândul românilor, dar pe ultimul la încredere
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, fostul preşedinte american Donald Trump, Regele Charles şi preşedintele SUA Joe Biden sunt pe primele locuri ca notorietate în rândul românilor, penultimul loc în top fiind ocupat de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, iar ultimul de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, din care rezultă că 99,5% dintre cei chestionaţi au auzit de Putin şi 71,7% de von der Leyen. În ceea ce priveşte încrederea, Regele Charles conduce în top, cu o cotă de 56,2%, urmat de Maia Sandu, Emmanuel Macron şi Joe Biden. Penultimul loc îi revine lui Donald Trump, iar ultimul, lui Vladimir Putin, cu 11,4% cotă de încredere.
99.5% dintre români declară că au auzit de Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei este urmat de Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, cu 96.4% notorietate, Regele Charles al Marii Britanii, cu 93.3% şi Joe Biden, actualul preşedinte al SUA, cu 92.1%. Clasamentul este continuat de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, cu 89.1% notorietate, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, cu 79.3%, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, cu 71.7% şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei cu 65.9%.