Slovacia a anunțat disponibilitatea de a cumpăra gaz din Rusia în ruble. „Industria slovacă a gazelor ar trebui să cumpere ruble pentru euro cât mai curând posibil și apoi să le folosească pentru a cumpăra gaz de la Gazprom”, a spus prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger.
Premierul a atras însă atenția: „Dacă o aplicăm condițiilor slovace, compania de utilități de gaze Slovenský Plynárenský Priemysel (SPP) ar trebui să cumpere mai întâi ruble și apoi să cumpere gaz de la Gazprom din Rusia pentru ruble”, a spus el, citat de TASR. „Acest lucru ar crește însă dependența Slovaciei de Rusia, deoarece atunci nu ar fi doar dependență energetică, ci și financiară”.
Vladimir Putin a semnat decretul privind plata gazelor în ruble. Ţărilor care nu îl respectă le va fi tăiat gazul, începând de vineri
Heger a subliniat că Rusia a oprit deja fluxurile de gaz către Europa în 2009 și a remarcat că îndoielile Slovaciei cu privire la fiabilitatea aprovizionării cu gaze rusești sunt și mai mari ca urmare a invaziei Ucrainei.
Gazprombank a fost desemnată ca bancă autorizată care va deschide conturi speciale în ruble pentru cumpărătorii de gaze din „țările neprietenoase” și va vinde valută pentru conversia în ruble pentru plata gazului la licitațiile Bursei de la Moscova, a informat joi agenția rusă de știri de stat TASS, citată de CNN.
Gazprombank se află pe lista de sancțiuni a unor țări occidentale.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind tranzacționarea cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi.
Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri virtuale pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene ruse afectate de sancțiunile occidentale.
Potrivit TASS, Banca Rusiei trebuie să stabilească în termen de 10 zile procedura de deschidere a conturilor speciale în valută pentru cumpărătorii străini de gaze.
„Într-o situație în care sistemele financiare ale țărilor occidentale sunt armate și companiile din aceste țări refuză să-și execute contractele cu băncile, companiile și persoanele fizice rusești și când activele în dolari și euro sunt înghețate, nu are rost să folosească monedele acestor țări. țări”, a spus Putin mai devreme în timpul discursului său.
Aceste acțiuni vor întări suveranitatea financiară a Rusiei, a spus Putin. „Vom continua să ne mișcăm în mod constant și sistemic în această direcție, ca parte a unui plan pe termen lung”, a mai spus el.