Țarul de la Kremlin a promulgat legea care impune închisoare pe viaţă pentru trădătorii de patrie. Vladimir Putin a promulgat mai multe amendamente la Codul Penal prin care a fost introdusă condamnarea pe viaţă pentru înaltă trădare și a fost mărită pedeapsa prevăzută pentru acte de terorism, de la 15 la 20 de ani.
Citește și Zelenski, anunţ de ultimă oră privind negocierile cu Rusia lui Putin
Anterior, proiectul de lege a fost aprobat de ambele camere ale Parlamentului de la Moscova.
În contextul războiului din Ucraina, guvernul de la Moscova a depus, în Duma de Stat, în luna noiembrie a anului precedent, amendamentele promulgate vineri de Putin, pe motiv că trebuie consolidat Codul Penal pentru a pedepsi mai aspru infracţiunile de terorism şi pe cele împotriva fundamentelor ordinii constituţionale şi a securităţii statului.
Modificările care vizează articolul privind trădarea patriei prevăd ca pedeapsa pentru acest delict să fie închisoarea pe viaţă în loc de 20 de ani, așa cum prevedea legislația până în acest moment.
Promulgarea acestei legi vine într-o perioadă în care forțele de securitate ruse desfășoară o adevărată campanie de capturare a așa-zișilor trădători de patrie. Numai în ultima săptămână, oamenii lui Putin au raportat cinci arestări pentru suspiciune de „înaltă trădare”.
Conform noii legislații din Rusia, pedeapsa maximă prevăzută în Codul Penal pentru actele de terorism este de de 20 de ani, față de 15 câte era până nu demult.
În privința actelor de terorism internațional, condamnarea poate varia de la 12 ani la închisoare pe viaţă (în prezent, de la 10 la 20 de ani de închisoare sau închisoare pe viaţă).
De asemenea, pedeapsa minimă pentru recrutare sau participare la infracţiuni de terorism va creşte de la 5 la 7 ani, iar pentru complicitate, de la 10 la 12 ani.
Mai mult, articolul intitulat „organizarea unui grup terorist şi participarea la acesta” va permite pedepse cu închisoarea de la 10 la 15 ani, pedeapsă care în vechea legislație era între 5 și 10 ani.
Putin nu a ratat mărirea pedepselor nici în cazul infracțiunilor de sabotaj. dacă până vineri aceste acţiuni care au ca scop deteriorarea infrastructurii de transport şi a mijloacelor de trai ale populaţiei, precum şi provocarea de daune sănătăţii oamenilor în scopul de a submina securitatea economică şi apărarea ţării erau pedepise cu 15 ani, noua lege mărește condamnarea la 20 de ani.