„Vom face tot ce este necesar pentru soluționarea conflictului transnistrean, vom garanta cu siguranță acele înțelegeri care pot și trebuie să apară în cele din urmă pentru a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna în interesul tuturor persoanelor care trăiesc acolo”, a afirmat Putin.
La rândul său, Dodon și-a exprimat recunoștința față de Rusia — „din partea poporului moldovenesc din partea stângă și dreapta a Nistrului” — pentru poziția acesteia în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. El a spus că după alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor în Republica Moldova se va reveni la reglementarea politică a conflictului din Transnistria, informează Agerpres.
Citeşte şi Traian Băsescu: Dodon ar da mâine ţara ruşilor. Noroc că nu se grăbeşte Putin
În același timp, președintele Vladimir Putin a recunoscut că apreciază în mod deosebit eforturile lui Igor Dodon de a normaliza relațiile ruso-moldovene. „Apreciem eforturile dumneavoastră de a normaliza relațiile ruso-moldovene, vedem că acest proces nu este ușor, dar plecăm de la faptul că atât poporul moldovean, cât și poporul Federației Ruse sunt interesate de o evoluție pozitivă”, a spus șeful statului rus. Putin a declarat că Rusia „fără îndoială, își va construi pe viitor contactele economice pornind de la nivelul interacțiunii noastre politice”, potrivit Agerpres.
La nivel guvernamental, relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au tensionat după ce executivul moldovean a expulzat cinci diplomați ruși de la Ambasada Federației Ruse din Republica Moldova și l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă. În plus, Moscova a criticat intenția Chișinăului de a supune dezbaterii la recenta Adunare Generală a ONU problema retragerii trupelor ruse din Transnistria.
Dar președintele moldovean, care duce o politică de apropiere de Rusia, are relații excelente cu Moscova, în special cu șeful statului rus Vladimir Putin.