Rusia înăspreşte legea ce reprimă manifestaţiile neautorizate. ‘Încălcarea repetată a procedurii stabilite pentru organizarea sau ţinerea de reuniuni, adunări, manifestaţii, marşuri şi greve’ este de acum înainte considerată ca o infracţiune ce figurează în Codul Penal, a anunţat Kremlinul pe site-ul său de internet. Adunările de opozanţi sau apărători ai drepturilor omului sunt cel mai adesea interzise a priori sau sunt dispersate imediat în Rusia.
În conformitate cu noua lege, dacă o persoană este considerată responsabilă într-o perioadă de şase luni de organizarea a mai mult de două manifestaţii neautorizate de către autorităţi, ea este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani, de o amendă ce poate merge până la un milion de ruble (21.000 de euro) sau de 480 de ore muncă în folosul comunităţii.
De asemenea, participanţii la manifestaţii pot fi deţinuţi vreme de 30 de zile, faţă de 15 zile cum era situaţia până acum, şi pot primi amenzi de maxim 500.000 de ruble în cazul în care numărul lor îl depăşeşte pe cel comunicat autorităţilor sau dacă tulbură transportul în comun sau circulaţia pietonilor.
Acest amendament a fost ‘adoptat în sfârşit pentru a stabili o responsabilitate penală în cazul unor încălcări repetate a ordinii publice sau în timpul unor manifestaţii de masă’, a explicat Kremlinul. De la sosirea sa la putere, Vladimir Putin, a cărui alegere în 2012 pentru un al treilea mandat a fost urmată de mari proteste, a semnat mai multe legi care au înăsprit legislaţia privind dreptul de manifesta al ruşilor.