‘Rusia are nevoie absolută de această nouă legislaţie care să permită forţelor de ordine să pună capăt criminalizării ţării’, a explicat principalul susţinător al textului în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), deputatul Otari Arşba.
Cu acest amendament, ‘simplul fapt de a conduce o organizaţie criminală va fi suficient pentru a fi condamnat’, în timp ce până în prezent interpelarea liderilor mafiei ducea în general la punerea lor în libertate din cauza lipsei capetelor de acuzare permiţând implicarea lor directă în crimele comise de grupările lor.
Toţi deputaţii prezenţi în Dumă – 399 de aleşi – au aprobat în unanimitate textul în a doua lectură. După aprobarea într-o a treia lectură, prevăzută pentru joi, textul urmează să fie votat în Consiliul Federaţiei (camera superioară), după care va fi promulgat de către preşedintele rus, potrivit Agerpres.
Textul prevede pedepse atingând 15 ani de închisoare pentru liderii grupărilor criminale, care pot fi pur şi simplu denunţaţi de către alţi infractori sau în urma mărturisirii lor.
După adoptarea unei legi similare în Georgia, în 2005, zeci de lideri ai mafiei au părăsit fosta republică sovietică, stabilindu-se în Rusia vecină şi în Europa.
Potrivit diverselor estimări, Rusia numără în prezent între 200 şi 400 de ‘naşi’, în principal originari din Georgia, capi ai unor reţelele mafiote puternice în anii 1990. Ei au preluat apoi controlul asupra întregului sector economic după prăbuşirea URSS la sfârşitul anului 1991. Această ‘epocă de aur’ a mafiei ruse s-a încheiat odată cu sosirea lui Vladimir Putin la putere la sfârşitul anului 1999.