Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi, în cadrul unei şedinţe de guvern televizate, despre ”paşii neprietenoşi” făcuţi de Occident prin sancţiunile impuse Rusie, potrivit BBC. Putin a precizat că ”guvernul rus poate prelua activele companiilor străine care se retrag din Rusia”.
Putin a făcut aluzie la ţările care fac ”paşi neprietenoşi” împotriva Rusiei şi a economiei sale, referindu-se la sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei.
Cererea creşte pentru anumite produse, dar nu are nicio îndoială că aceste probleme vor fi rezolvate, potrivit lui Putin. ”Oamenii vor înţelege că pur şi simplu nu există nimic pe care să nu-l putem rezolva”, a menţionat liderul rus.
Putin insistă că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile privind aprovizionarea cu energie şi nu este de vină pentru creşterea preţurilor.
”Este rezultatul calculelor lor greşite – nu ne învinovăţiţi pe noi”, ”şi-au chemat cetăţenii să-şi strângă cureaua şi să se îmbrace cu nişte haine călduroase” , a invocat Putin, învinovăţind Occidentul pentru sancţiunile impuse care au dus la agravarea situaţiei. ”Totul arată foarte ciudat”, a adăugat el.
”Guvernul rus poate prelua activele companiilor străine care se retrag din Rusia”, a declarat preşedintele ţării.
El a mai spus că Rusia poate ”introduce managementul extern” al acelor companii care îşi închid unităţile de producţie şi apoi ”preda aceste întreprinderi celor care sunt dispuşi să lucreze. Vom găsi o cale legală de a face acest lucru”.
Putin: Situaţia pe piaţa mondială a îngrăşămintelor se înrăutăţeşte / Preţurile vor creşte dacă continuăm să întâmpinăm probleme / Rusia este pregătită să exporte îngrăşăminte minerale partenerilor străini
Rusia este pregătită să furnizeze îngrăşăminte minerale partenerilor străini, iar restricţiile cu privire la importul acestora pe pieţele globale vor duce la o creştere suplimentară a preţurilor la alimente, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, joi, în cadrul şedinţei de guvern, informează agenţia de presă de stat, Interfax.
De asemenea, Putin a subliniat că prioritatea este asigurarea aprovizionării cu îngrăşăminte pe piaţa internă din Rusia.
”În lume (pe piaţa îngrăşămintelor) are loc o situaţie extrem de gravă, chiar înainte de evenimentele din Ucraina. Era o situaţie dificilă şi înainte, dar acum se înrăutăţeşte, pentru că Rusia şi Belarus sunt printre cei mai mari furnizori de îngrăşăminte minerale pe piaţa mondială”, a argumentat Putin.
”Dacă vom continua să întâmpinăm probleme cu finanţarea, asigurările, logistica, atunci preţurile, care sunt deja exorbitante, vor creşte şi mai mult. Şi acest lucru va influenţa preţurile la produsele alimentare. Nu ar trebui în niciun caz să permitem să se întâmple ceva similar pe piaţa noastră alimentară, de aceea trebuie să asigurăm în primul rând volumele necesare producătorilor noştri agricoli”, a continuat liderul rus.
„Dar avem resurse, suntem capabili, suntem pregătiţi pentru a ne aproviziona partenerii străini. Dacă ni se creează probleme, atunci consecinţele negative pentru acest sector al economiei globale sunt inevitabile”, a mai explicat Putin.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că exportul de petrol şi gaze ruseşti trebuie oprit în totalitate, iar băncile Rusiei trebuie excluse din sistemul de plăţi SWIFT, fiindcă ”Putin vrea să distrugă Europa, iar Republica Moldova, Polonia, Georgia şi statele baltice sunt ameninţate”. De asemenea, liderul ucrainean susţine că ”ameninţarea cu războiului nuclear este o cacealma, argumentând că una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi”, potrivit unui interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit.
”Occidentul cumpără încă petrol şi gaze ruseşti. Companiile occidentale încă operează pe piaţa rusă. Da, există sancţiuni şi suntem recunoscători pentru asta, însă suntem expuşi unui atac care seamănă cu cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este motivul pentru care sancţiunile trebuie înăsprite şi mai mult”, a precizat Zelenski cu privire la sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei.
Zelenski a mai spus că trebuie oprit exportul de produse petroliere şi gaze, iar băncile ruseşti trebuie excluse din sistemul SWIFT, fără nicio excepţie. Altfel, statele baltice, Polonia, Moldova, Georgia pot fi ameninţate de o invazie.
El a subliniat şi necesitatea unei interdicţii asupra spaţiului aerian al Ucrainei. „Cred că ameninţarea războiului nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi… Mai degrabă, ameninţarea lui Putin arată o slăbiciune”, a mai spus el.
”Sunt sigur că Rusia este conştientă de consecinţele catastrofale ale oricărei încercări de a folosi arme nucleare”, a continuat el.
Zelenski a fost întrebat în legătură cu faptul că în 1994 Ucraina a renunţat în mod voluntar la armamentul nuclear, iar în schimb Rusia, Marea Britanie şi SUA au garantat suveranitatea ţării şi dacă semnarea acelui memorandum a fost o greşeală istorică.
”Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta… Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat. Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta”, a răspuns şeful statului referitor la faptul că Ucraina a renunţat din proprie iniţiativă în 1994 la armele sale nucleare.