Putin își obligă soldații răniți să se întoarcă pe front. După ce a analizat plângerile mai multor medici privind trimiterea soldaților vindecați înapoi pe front fără o reabilitare adecvată, organismul a făcut publice informațiile legate de acest subiect, care a stârnit revoltă în rândul rușilor.
Un membru al Consiliului prezidențial pentru societatea civilă și drepturile omului, înființat pentru a-l asista pe Vladimir Putin „în exercitarea responsabilităților sale constituționale de garantare și protecție a drepturilor și libertăților omului”, a declarat pentru publicația RIA Novosti că au existat cazuri, în care soldați, care nu se recuperaseră complet după răni, au fost trimiși înapoi pe front pentru a lupta.
„Am aflat despre o situație în care soldați care au primit îngrijiri medicale de înaltă tehnologie, cu recomandări pentru reabilitare și îngrijire ulterioară, au fost imediat trimiși pe front în loc de reabilitare”, a declarat Olga Demicheva.
„Ca urmare, tratamentele pe care le-au primit pur și simplu se duc pe apa sâmbetei, iar în loc de oameni sănătoși, am putea primi oameni cu dizabilități”, a spus membra consiliului.
Mai mult, Consiliul a primit două apeluri în acest sens din partea personalului medical rus din Donețk și Moscova, a mai transmis aceasta.
Rusia a pierdut 111.170 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei. În plus, Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat duminică că Rusia a pierdut 111.170 de soldaţi, 3.069 de tancuri, 6.130 de vehicule blindate de luptă, 4.801 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.065 de sisteme de artilerie, 431 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 217 sisteme de apărare aeriană, 285 de avioane, 272 de elicoptere, 1.849 de drone şi 16 ambarcaţiuni.
„Rusia continuă să sufere pierderi. Un tren care transporta unităţi frigorifice pline cu ruşi ucişi a sosit în regiunea Kemerovo din Rostov pe Don pe 5 ianuarie. Se aşteaptă ca trupurile să fie descărcate la morgile locale”, a declarat Statul Major General.
O încetare a focului de 36 de ore a fost decretată joi de Vladimir Putin pentru vineri şi sâmbătă, cu ocazia Crăciunului Ortodox pe rit vechi. Cu toate acestea, împuşcături au fost auzite de ambele părţi ale frontului.
Autorităţile locale ucrainene au raportat că oraşul Kramatorsk a fost atacat de şapte rachete peste noapte. Alte două rachete au vizat oraşul din apropiere, Kostiantynivka.
Sâmbătă, jurnaliştii AFP prezenţi la Kramatorsk au auzit cel puţin patru explozii înainte de miezul nopţii.
Armata rusă a prezentat această lovitură drept răzbunare pentru cea efectuată la Makiivka, pe teritoriul separatist pro-rus din estul Ucrainei, la câteva minute după începerea noului an.
Armata ucraineană vizase acolo un punct de desfăşurare temporară a soldaţilor ruşi, provocând moartea a cel puţin 89 de soldaţi, potrivit raportului de la Moscova.