Putin a semnat pe 16 aprilie amendamentele legale care le cer companiilor ruse să-și retragă acțiunile de pe bursele din străinătate, încheind astfel un proces care a luat ritm odată cu anexarea Crimeei în 2014.
Acest lucru i-ar putea forța pe magnați, inclusiv pe cel mai bogat om al Rusiei, Vladimir Potanin, precum și pe miliardarii oțelului, Vladimir Lisin și Alexei Mordaşov, să reconfigureze structura acţionariatului afacerilor pe care le deţin, în parte, poate, prin acţiuni din ţări străine care plătesc dividende în valută.
„Majoritatea companiilor și acționarii lor principali care aveau certificate de cotare sau de depozit în străinătate au câștigat foarte mult din libertățile financiare și legăturile economice cu Occidentul”, a declarat pentru Bloomberg Anton Zatolokin, șeful de cercetare la Otkritie Broker. „Distrugând ceea ce a fost construit în 30 de ani, ei primesc o lovitură directă și indirectă”.
Citeşte şi Armata lui Putin a fost pusă pe fugă, VIDEO viral cu fuga disperată a soldaţilor ruşi
Între altele, cele mai mari companii ale țării, precum MMC Norilsk Nickel PJSC și Lukoil PJSC, erau printre cele care înregistrau programe de certificate de depozit, la bursele din New York, Londra și Frankfurt.
De la un vârf de 17 miliarde de dolari doar în 2007, ofertele publice inițiale ale Rusiei în străinătate s-au redus simţitor în ultimii ani, au arătat datele compilate de Bloomberg. Astfel de listări au strâns doar 6 miliarde de dolari, în total, de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, când sancțiunile internaționale au arătat cât de vulnerabile erau întreprinderile pe piețele străine, pe măsură ce geopolitica se înrăutățea.
Citeşte şi Moldova, ameninţată dur de la Moscova. „Dacă nu e atentă o să ajungă la coşul de gunoi al istoriei”