Vladimir Putin a început să-și ia valiza nucleară în fiecare vizită pe care o face. Ultima oară a fost văzut în aceste zile, chiar la marea sărbătorire a victoriei celei mai sângeroase bătălii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a luat cu el „valiza nucleară” joi, la Volgograd, în sud-vestul ţării, unde a participat la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sovietice asupra forţelor naziste în bătălia de la Stalingrad, relatează publicaţia britanică The Mirror şi agenţia ucraineană de presă Unian.
Cei doi agenţi de securitate care l-au însoţit la ceremonia depunerii de flori la monumentul consacrat soldaţilor sovietici căzuţi în cursul bătăliei de la Stalingrad au fost văzuţi şi fotografiaţi cu două valize negre în mâini. Se presupune că unul ducea aşa-numita „valiză nucleară”, iar cel de-al doilea, valiza cu un presupus scut pliabil pentru intervenţie în cazul unui posibil atac armat împotriva preşedintelui rus.
https://www.youtube.com/watch?v=ZZGY_JSW3WA
Valiza nucleară nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roşu, ci alb. Totodată, valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu ajutorul căruia poate fi controlat arsenalul nuclear al Rusiei. Astfel că Vladimir Putin poate da comanda pentru lansarea unui atac nuclear. Conținutul valizei nucleare a fost dezvăluit chiar la televiziunea rusă în urmă cu doi ani.
La Volgograd, Putin a fost văzut în limuzina sa blindată Aurus, într-un convoi format din 25 de vehicule, inclusiv o ambulanţă, şi sub o pază strictă.
Lunetişti au fost postaţi pentru a-l proteja pe preşedinte, iar guvernatorul local Andrei Bocearov a fost forţat să intre în carantină timp de nouă zile înainte de a se apropia de Putin.
Localnicii au primit ordin să îşi ia liber de la serviciu pentru fi ţinuţi departe de străzi, cu excepţia câtorva rezidenţi aleşi – care au trebuit de asemenea să treacă prin mai multe zile de carantină şi cărora li s-a interzis să se apropie de Putin.
Politicianul de opoziţie Boris Vişnevski l-a acuzat pe Putin că a folosit ceremoniile prilejuite de această dată istorică pentru a ţine un „discurs propagandistic” legat de războiul său din Ucraina, care a dus deja la moartea a mii de cetăţeni ruşi, potrivit The Mirror.
Potrivit lui Vişinevski, mesajul lui Putin a fost că „operaţiunea militară specială (formularea pe care o foloseşte pentru războiul declanşat de el împotriva Ucrainei – n.r.) ar trebui să fie asimilată Marelui Război pentru Apărarea Patriei (Al Doilea Război Mondial – n.r)” şi că „Occidentul a fost mereu împotriva noastră, inamicul nostru, nu un aliat”. „Or, aceasta este o falsificare a istoriei”, a spus el.
Expert militar ucrainean explică ce se va întâmpla Rusiei, dacă Putin decide folosirea armelor nucleare: „Într-o săptămână, totul va fi blocat”
Au existat relatări că autorităţile locale au curăţat oraşul înainte de vizita lui Putin, câinii fără stăpân au fost îndepărtaţi de pe străzi, iar casele dărăpănate au fost dărâmate, pentru ca preşedintele rus să nu vadă sărăcia în care trăiesc oamenii aici, conform tabloidului britanic.
Preşedintele rus a ameninţat în mod repetat că ar putea recurge la arma nucleară în cursul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, notează Unian.
Chiar şi în discursul de joi, liderul rus a afirmat că răspunsul Rusiei la livrările de tancuri moderne occidentale Ucrainei „nu se va limita la utilizarea de blindate”, făcând aluzie şi la puterea nucleară a ţării, cu care Moscova şi liderii săi s-au lăudat în mai multe rânduri, mai ales după ce conflictul din Ucraina s-a prelungit, comenta joi EFE.
În acelaşi timp, Putin a declarat în diferite ocazii, ultima oară la sfârşitul anului trecut, că Rusia „în niciun caz” nu va fi prima care va recurge la armele nucleare, întrucât doctrina sa militară stipulează un astfel de atac doar sub formă de ripostă la un atac similar.
Medvedev avertizează NATO că va avea loc un război nuclear, iar patriarhul Kirill spune că ar fi sfârşitul lumii, dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat joi NATO că înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea declanşa un război nuclear, iar şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, adopând un ton similar, a spus că încercarea de a distruge Rusia ar însemna sfârşitul lumii, relatează Reuters.
De la invadarea Ucrainei, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate rus, a invocat în repetate rânduri ameninţarea unei apocalipse nucleare, dar faptul că a recunoscut acum posibilitatea unei înfrângeri a ţării sale în Ucraina arată că a crescut nivelul de îngrijorare al Moscovei în legătură cu livrările de arme occidentale către Kiev, notează Reuters.
„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate declanşa un război nuclear”, a declarat Medvedev, într-o postare pe Telegram. „Puterile nucleare nu au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”, a mai spus Medvedev.
Fostul preşedinte rus avertizează că NATO şi alţi lideri din domeniul apărării, care urmează să se întâlnească vineri la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre strategia şi sprijinul acordat în continuare Ucrainei, ar trebui să se gândească la riscurile politicii lor.
El a declarat că riscurile nucleare ale crizei ucrainene ar trebui să fie evidente pentru orice politician occidental care a „păstrat măcar câteva urme de inteligenţă”.
Medvedev, în vârstă de 57 de ani, care s-a prezentat cândva drept un reformator gata să colaboreze cu Statele Unite pentru a liberaliza Rusia, şi-a schimbat atitudinea de la război încoace, fiind cel mai vocal şi mai şovin membru al cercului de oameni politici al lui Putin.
La rândul său, patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat într-o predică: „Ne rugăm Domnului să îi aducă pe nebuni la raţiune şi să îi ajute să înţeleagă că orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii.”
„Astăzi este un moment alarmant”, a mai declarat acesta, citat de agenţia de ştiri de stat RIA. „Dar noi credem că Domnul nu va părăsi pământul rusesc”, a adăugat el.
REACŢIA KREMLINULUI
De la mesajul său sumbru din ajunul Anului Nou, în care descria Occidentul ca fiind adevăratul inamic al Rusiei în războiul din Ucraina, Putin a trimis mai multe semnale că Rusia nu va da înapoi. El a expediat rachete hipersonice în Atlantic şi şi-a numit generalul cu funcţia cea mai înaltă, pe şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, pentru a conduce războiul.
Putin a declarat miercuri că puternicul complex militar-industrial al Rusiei îşi intensifică producţia şi că acesta este unul dintre principalele motive pentru care ţara sa va învinge în Ucraina.
Rusia şi Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume. Putin este cel care decide în ultimă instanţă cu privire la utilizarea armelor nucleare.
Întrebat joi dacă remarcile lui Medvedev înseamnă că Rusia escaladează criza la un nou nivel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat: „Nu, nu înseamnă absolut deloc asta”, a spus el. Perskov a comentat însă că remarcile lui Medvedev au fost în deplină conformitate cu doctrina nucleară a Rusiei, care permite un atac nuclear după „o agresiune împotriva Federaţiei Ruse cu arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”.
În timp ce NATO are superioritate militară convenţională faţă de Rusia, când vine vorba de arme nucleare, Rusia are superioritate nucleară faţă de alianţa din Europa.
Rusia are 5.977 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite au 5.428, China 350, Franţa 290 şi Marea Britanie 225, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.
Putin prezintă „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina drept o bătălie existenţială cu un Occident agresiv şi arogant şi a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja.
Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a declanşat unul dintre cele mai grave conflicte europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace şi cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.
Statele Unite şi aliaţii lor au condamnat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind o acaparare imperială de teren, în timp ce Ucraina a promis să lupte până când ultimul soldat rus va fi alungat de pe teritoriul său.
Washingtonul nu a detaliat public ce ar face dacă Putin ar ordona ceea ce ar fi prima utilizare a armelor nucleare într-un război de când Statele Unite au declanşat primele atacuri cu bombe atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki în 1945. Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, William Burns, l-a avertizat pe şeful spionajului lui Putin, Serghei Narîşkin, în noiembrie anuşl trecut, cu privire la consecinţele unei eventuale utilizări a armelor nucleare de către Rusia.