„Ne dăm seama că întreaga escapadă cu Acordul de la Prespa a fost planificată de dragul implicării mai rapide a Macedoniei în NATO. Situaţia ni se pare destul de clară: ţara este împinsă în alianţă. Acest lucru are un efect negativ asupra securităţii europene şi a stabilităţii în regiunea Balcanilor”, a susţinut Cijov.
Diplomatul rus a mai apreciat că redenumirea fostei republici iugoslave s-a făcut cu încălcarea Constituţiei macedonene, în ciuda afirmaţiei preşedintelui macedonean, şi pe baza unui referendum a cărui valabilitate nu a fost confirmată.
Citeşte şi Vizită istorică: Premierul Greciei, în Macedonia, la omologul său macedonean, Zoran Zaev
„Extinderea NATO este o tentativă de a face faţă provocărilor secolului al XXI-lea cu mijloace şi mecanisme gândite la mijlocul secolului al XX-lea, într-o epocă diferită şi cu obiective diferite”, a afirmat Cijov.
În urma acordului de la Prespa, încheiat în iunie 2018 de premierii grec şi macedonean, Alexis Tsipras, respectiv Zoran Zaev, fosta republică iugoslavă Macedonia şi-a schimbat denumirea oficială în Republica Macedonia de Nord. Compromisul a determinat Grecia să nu se mai opună primirii ţării vecine în Alianţa Nord-Atlantică.