Vânzările crescute de păcură către Arabia Saudită arată provocarea cu care se confruntă președintele american Joe Biden, care va ajunge vineri după-amiază în această ţară, în timp ce administrația americană încearcă să izoleze Rusia și să-i reducă veniturile din exporturile de energie. Regatul saudit justifică importurile masive prin faptul că doreşte să-şi păstreze petrolul pentru export.
Livrările de combustibili din Rusia spre Orientul Mijlociu au crescut în fiecare lună începând din februarie, când a început invazia din Ucraina, ajungând la 155.000 de barili pe zi în luna iunie, potrivit firmei de consultanţă Vortexa Ltd. În contrast, importurile Europei au scăzut cu 30% în aceeaşi perioadă. „Pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului, livrările ar putea să crească„, spune Jonathan Leitch, analist la Turner, Mason & Co., făcând referire în special la motorina rusească.
Cea mai mare parte a importurilor de combustibili ruseşti în Orientul Mijlociu este compusă din păcură, un produs rezultat în procesul de rafinare care este deseori utilizat în producţia de electricitate şi sectorul de shipping. Dar includ de asemenea benzină, combustibil pentru avioane şi motorină, precum şi produse mai puţin cunoscute, arată datele Vortexa.
În demersul său din acest weekend, Joe Biden va încerca să convingă Arabia Saudită să crească producţia de petrol, pentru a scădea ulterior preţul pe baril, care a agravat inflaţia la nivel mondial. Analiştii apreciază însă că există puţină disponibilitate din partea regatului saudit de a da curs acestor cereri.
Datele obținute de Reuters prin urmărirea navelor Refinitiv Eikon au arătat că Arabia Saudită a importat 647.000 de tone (48.000 de barili pe zi) de păcură din Rusia prin porturile rusești și estoniene în perioada aprilie-iunie a acestui an. Aceasta cantitate reprezintă o creștere mai mult decât dublă față de cele 320.000 de tone importate în aceeași perioadă a anului trecut.