„Dacă situaţia din Siria nu s-ar fi stabilizat, ar fi izbucnit al treilea război mondial. Iată ce ne-a permis Putin să evităm”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Moscova, Beslan Kobahia, un reprezentant al unei organizaţii ruse care militează pentru „uniunea spirituală şi cooperarea popoarelor lumii”, aflată la originea iniţiativei.
Deputatul Iosif Kobzon, un cântăreţ celebru din perioada sovietică, a susţinut iniţiativa.”Mă simt deranjat că (preşedintele Statelor Unite) Barack Obama, care a iniţiat şi aprobat agresiuni ca cele comise în Irak sau în Afganistan, a primit acest premiu, iar Vladimir Putin al nostru nu”, a declarat el.
„Preşedintele nostru, care a făcut totul pentru a opri războiul (…), merită mai mult acest premiu”, a apreciat cântăreţul, în vârstă de 76 de ani, numit uneori de presă „Frank Sinatra rus”, din cauza vocii puternice, dar şi unei reputaţii „sulfuroase”, care i-a adus o interdicţie de sejur în Statele Unite.
„Vladimir Putin este un politician înţelept şi echilibrat, ceea ce corespunde statutului unui laureat al Premiului Nobel”, se subliniază în textul propunerii trimise la Oslo pe 16 septembrie, potrivit semnatarilor acesteia.
Nominalizările în vederea acordării acestei înalte distrincţii sunt, în general, rezultatul unor propuneri argumentate şi detaliate, emise de membri ai Parlamentelor, dar şi ai unor cercuri de profesori universitari în domeniile geopolitic, drept şi ştiinţe politice sau de către foşti laureaţi ai premiului.
Gorbaciov, foarte critic faţă de Putin
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 1990, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, foarte critic faţă de Putin, chiar dacă a susţinut unele dintre luările de poziţie ale acestuia în domeniul politicii externe, nu s-a asociat acestei iniţiative. „Poziţia sa este contrară poziţiei noastre”, a declarat Taras Şamba, prim-vicepreşedintele Academiei şi unul dintre semnatarii scrisorii.
Kremlinul nu era la curent cu iniţiativa, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agenţia Itar-Tass.
Preşedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2009 pentru că a „creat un nou climat în politica internaţională”.