„Dacă se va instaura pacea în Ucraina, (atunci) desigur înapoierea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se aşteaptă”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru radiodifuzorul american PBS.
Erdogan a declarat tranșant că Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, că Putin nu poate păstra teritoriile ocupate abuziv, ba chiar trebuie să returneze inclusiv Peninsula Crimeea , anexată de Rusia în 2014. Liderul de la Ankara a precizat că îi cere acest lucru omologului său de la Kremlin de opt ani, de când și-a însușit peninsula.
Erdogan a mai precizat că ”nicio invazie nu poate fi justificată” și că Vladimir Putin nu va recunoaște niciodată că a greșit, cum niciun lider politic nu o poate face. Ulterior acestor declarații ferme, președintele Turciei a reluat tonul de mediator, spunând că nu îl poate învinovăți pe Putin de crime de război și că așteaptă raportul ONU privind morții din Ucraina și gropile comune descoperite. De asemenea, Erdogan a mai spus că Turcia nu va apăra un singur lider politic, ci va căuta o concluzie care să mulțumească toate părțile implicate.
În plus, purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, İbrahim Kalın, a declarat că Turcia este singura ţară care face eforturi pentru stoparea războiului din Ucraina.
„Există o singură țară care dorește cu adevărat încheierea războiului din Ucraina și depune eforturi sincere pentru a obține pacea. Aceasta este Turcia” – a scris İbrahim Kalın pe pagina sa de Twitter.
Recep Tayyip Erdogan este un apropiat de liderul de la Kremlin și a fost printre șefii de stat care a încercat să medieze conflictul ruso-ucrainean încă de la începutul acestuia. Cu toate acestea, în şedinţa plenară a summitului din Uzbekistan, Erdogan i-a cerut lui Putin să pună capăt conflictului „cât mai repede”.
Șeful Kremlinului nu a obţinut la Samarkand niciun sprijin verbal din partea „prietenilor” săi, la aproape şapte luni de la începerea „operaţiunii sale speciale” potrivit denumirii oficiale. Dimpotrivă. Pe lângă apostrofarea lui Erdogan, preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a exprimat lui Putin, în culise „îngrijorările” sale, iar preşedintele uzbek, gazda summitului şi aflat în plină „perestroika” în ţara sa, nu a încetat să promoveze meritele „dialogului”.