„Anul 2014 va rămâne în anale ca anul în care popoarele care trăiesc aici au decis ferm să fie împreună cu Rusia, confirmând astfel credinţa lor în adevărul istoric şi în memoria predecesorilor noştri”, a declarat Vladimir Putin în cursul ceremoniilor de la Sevastopol dedicate Victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, potrivit Agerpres.
Rusia: Criza se poate încheia dacă Kievul încetează operaţiunile militare
De asemenea, Vladimir Putin a trecut în revistă, la bordul unei vedete, navele Flotei ruse la Marea Neagră în portul Sevastopol, în Crimeea, cu ocazia Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.
De pe puntea unei vedete albe şi avându-l alături pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, preşedintele Vladimir Putin a trecut succesiv prin faţa mai multor nave militare ruse, felicitând de la o portavoce echipajele, care i-au răspuns la unison cu ‘Ura, Ura, Ura’, potrivit imaginilor transmise de televiziune.
„Camarazi, vă felicit cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”(aşa cum a intrat în istoria URSS, apoi în cea rusă, cel de-al Doilea Război Mondial), a afirmat Vladimir Putin în faţa fiecărui vas.
Ultima navă a fost crucişătorul „Moskva”, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră.
După trecerea în revistă a navelor militare ale Flotei ruse la Marea Neagră, a urmat o defilare aeriană la care au participat bombardiere supersonice Tupolev TU-22 şi avioane de vânătoare Suhoi Su-27 care au efectuat demonstraţii deasupra oraşului.
La parada de la Sevastopol au fost prezenţi, alături de preşedintele rus Vladimir Putin, mai mulţi reprezentanţi au autorităţilor proruse din peninsulă, între care şeful regiunii Serghei Aksenov.
Preşedintele rus Vladimir Putin se află în Crimeea pentru prima dată de la anexarea peninsulei la Rusia, anexare condamnată de Kiev şi de Occident.
Autorităţile ruse nu au anunţat oficial această vizită a preşedintelui Putin în Crimeea, dar informaţia a apărut în presa rusă la sfârşitul lunii aprilie. În urma acestei informaţii, mai multe ţări occidentale, care nu recunosc anexarea Crimeii şi care condamnă politica Rusiei faţă de Ucraina, au criticat intenţia liderilor ruşi de a organiza parade militare în Crimeea, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina.