Putin: Rusia, îngrijorată de apropierea infrastructurii NATO de graniţele sale

Rusia este îngrijorată nu de avansarea democrației spre granițele sale, ci de apropierea infrastructurii militare a NATO, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului susținut în cadrul Clubului Valdai, la Soci.
Romania TV
22 oct. 2015, 18:41
Putin: Rusia, îngrijorată de apropierea infrastructurii NATO de graniţele sale

Vladimir Putin a punctat că apropierea NATO de graniţele Rusiei nu este echivalentă cu apropierea democraţiei. „Oare noi suntem împotriva avansării democrației spre granițele noastre? Dar ce aveți în vedere când spuneți democrație? Apropierea NATO de granițele noastre? Oare aceasta este democrație? NATO este un bloc militar. Suntem îngrijorați nu de avansarea democrației spre granițele noastre, ci de apropierea infrastructurii NATO de granițele noastre’, a spus liderul rus, potrivit RIA Novosti.

O garnitură feroviară plină cu tancuri a fost văzută în timp ce se deplasa spre granița de nord a României, iar acum Vladimir Putin face declarații dure care vizează şi România, iar Vladimir Putin a profitat de ocazie să afirme că extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, afirmă, potrivit Reuters, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse.

„Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive”, a subliniat Vladimir Putin.

Putin a calificat destrămarea Uniunii Sovietice drept „o tragedie de timp umanitar”, făcând trimitere la declarația sa din noiembrie 2011, când a spus, în timpul unei întâlniri cu veterani și pensionari, că destrămarea URSS a reprezentat „cea mai mare catastrofa geopolitică a secolului XX”.

„În urma destrămării URSS, 25 de milioane de etnici ruși s-au pomenit în străinătate, împotriva voinței lor și, cum s-ar spune, cât ai bate din palme. Voi repeta teza conform căreia poporul rus a devenit cel mai mare din lume popor despărțit. Iar aceasta este o tragedie”, a spus Vladimir Putin.

Liderul rus a adăugat că destrămarea Uniunii Sovietice a dus și la descompunerea sistemului economic și social existent atunci, ceeea ce, la rândul său, a provocat sărăcirea a milioane de oameni. „Și aceasta este o tragedie — pentru oameni concreți, pentru familii concrete”, a subliniat președintele rus.

Clubului Valdai, creat în septembrie 2004, reunește în principal experți și jurnaliști specializați pe tematica rusă. La discuțiile din acest an ale Clubului Valdai, având ca temă „Războiul și pacea: omul, statul și riscul unui mare conflict în secolul XXI”, sunt prezenți peste 130 de experți și politologi din 30 de state ale lumii.

Ţările din Orientul Mijlociu fac „joc dublu”

Unele țări fac joc dublu, „luptând împotriva teroriștilor și, în același timp, poziționând în interes propriu piesele pe tabla de șah a Orientului Mijlociu”, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului susținut în cadrul Clubului de discuții Valdai, la Soci.

„Fără îndoială, SUA au un potențial militar imens, cel mai mare din lume. Însă, este întotdeauna greu să faci joc dublu. Să declari război teroriștilor și, în același timp, să încerci să folosești o parte dintre ei pentru a poziționa în interes propriu piesele pe tabla de șah a Orientului Mijlociu”, a spus Putin.

Potrivit liderului rus, terorismul nu poate fi învins folosind o parte dintre teroriști ca pârghie ‘pentru doborârea regimurilor incomode’. ‘După aceea, nu mai poți scăpa de acești teroriști’, a atenționat Putin.

De asemenea, președintele Rusiei a declarat că armele destinate așa-zisei opoziții moderate din Orientul Mijlociu ajungeau în mod inevitabil în mâinile teroriștilor.

‘Infrastructura teroriștilor se extindea, numărul de combatanți se majora, iar armele care erau livrate așa-zisei opoziții moderate ajungeau în mod inevitabil în mâinile organizațiilor teroriste’, a spus Putin. ‘Voi spune mai mult: uneori, de partea teroriștilor treceau bande întregi, cum s-ar spune cu surle și trâmbițe’, a adăugat liderul rus.

Clubului Valdai, creat în septembrie 2004, reunește în principal experți și jurnaliști specializați pe tematica rusă. La discuțiile din acest an ale Clubului Valdai, având ca temă ”Războiul și pacea: omul, statul și riscul unui mare conflict în secolul XXI”, sunt prezenți peste 130 de experți și politologi din 30 de state ale lumii.

Armata rusă efectuează din 30 septembrie atacuri în Siria. Moscova susține că operațiunile sale în Siria vizează grupările teroriste, în special Statul Islamic. SUA, care conduc coaliția internațională ce efectuează de un an lovituri aeriene împotriva grupării jihadiste din Siria, acuză Moscova că intevenția sa are de fapt ca scop salvarea regimului Bashar al-Assad.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Capital.ro
S-a dat ordin: Să fie amendat de urgenţă! Obligatoriu în toate localitățile din România. E incorect
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Val de caniculă pe litoral: temperaturi record și prețuri în creștere atrag turiști numeroși
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'