Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi de la graniţa dintre Rusia şi Belarus în Ucraina începând din data de 24 februarie. Lukaşenko a insistat că Belarus trebuie să aibă o implicare în negocierile pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, precizând şi că ţara sa a fost calificată nedrept ca fiind “complice al agresorului”.
Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, a cerut joi ca ţara sa să participe la negocierile asupra „războiului din Ucraina”, utilizând termenul a cărui utilizare a fost interzisă de Moscova.
Rusia denumeşte ofensiva sa „operaţiune militară specială” şi a interzis, în special mass-media, utilizarea termenilor „război” sau „invazie”, sub ameninţarea unor grele pedepse cu închisoarea.
Vizibil agasat că nu participă la negocierile în curs între Moscova şi Kiev, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ce a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie asociat acestui proces.
„Considerăm acesta un război care e chiar la uşa ţării noastre. Şi el (războiul) are efecte serioase asupra situaţiei din Belarus. De aceea, nu trebuie să existe acorduri pe la spatele Republicii Belarus”, a insistat Lukaşenko în timpul unei reuniuni a consiliului său de securitate, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Lukaşenko, Moscova „înţelege” această poziţie, însă nu şi Occidentul, care nu întreţine aproape nicio relaţie cu Minskul, din cauza reprimării interne masive a opoziţiei, orchestrării crizei migrației din iarna trecută, şi a alianţei sale cu Rusia.
Uniunea Europeană, SUA şi alţii au inclus însă şi Belarusul în sancţiunile impuse Rusiei. Lukaşenko a sosit marţi dimineaţă în regiunea Amur din estul Rusiei, unde îl va întâlni pe Putin la cosmodromul Vostocni.