‘Cei doi lideri au căzut de acord ca o comisie internaţională independentă, condusă de ICAO, să aibă acces rapid la locul accidentului avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, pentru a elucida circumstanţele prăbuşirii şi pentru a recupera corpurile victimelor’, precizează guvernul german.
În text se mai menţionează că Angela Merkel i-a solicitat preşedintelui rus să-şi exercite influenţa pe care o are pe lângă separatiştii rusofoni din Ucraina pentru a se reuşi organizarea cât mai rapidă a unei noi runde de tratative în cadrul Grupului de Contact (alcătuit din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE şi ai separatiştilor), cu obiectivul încheierii unui acord privind încetarea focului.
Şi Kremlinul a emis un comunicat în care afirmă că ‘cei doi lideri au insistat asupra importanţei unei anchete obiective şi riguroase’, iar ‘cancelarul german consideră pozitiv faptul că Rusia este pregătită să trimită reprezentanţi pentru a lua parte la investigaţie’.
Avionul malaezian zbura joi pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur şi s-a prăbuşit la circa 60 de kilometri de oraşul Doneţk într-o zonă controlată de insurgenţii proruşi, toţi cei 298 de oameni la bord pierzându-şi viaţa. Separatiştii au permis autorităţilor ucrainene şi observatorilor OSCE să examineze perimetrul catastrofei, dar nu le-au dat voie să recupereze vreun indiciu din acea zonă.
În acest timp, insurgenţii sunt acuzaţi de autorităţile ucrainene şi de cele malaeziene că distrug probe de la locul accidentului, ei fiind de asemenea suspectaţi că ar fi găsit cele două cutii negre ale aparatului şi le-ar ascunde, acuzaţii pe care aşa-zisul prim-ministru al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Alexandr Borodai, le-a dezminţit.
Cu o zi în urmă, preşedintele american Barack Obama a declarat că avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană lansată dintr-o zonă controlată de rebeli.