Vladimir Putin a făcut aceste declarații la summitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) de la Erevan, la care au participat liderii Rusiei, Armeniei, Belarusului și Kazahstanului.
Putin a declarat că utilizarea forțelor CSTO în Kazahstan a fost analizată, adăugând că Rusia susține decizia de a dota forțele CSTO cu arme moderne. CSTO este o alianță militară interguvernamentală care urmărește să își protejeze interesele de orice potențială agresiune. Aceasta include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.
Președintele rus a adăugat că situația din Afganistan rămâne dificilă, adăugând că amenințarea infiltrării militanților în țările CSTO este încă ridicată.
„Să sperăm că deciziile privind delimitarea frontierelor și problemele umanitare vor permite Baku și Erevan să ajungă la un tratat de pace”, a mai punctat Putin.
Între timp, talibanii au reluat practica biciuirii în public, 19 persoane condamnate pentru furt, adulter sau părăsirea domiciliului fiind pedepsite până acum, au anunţat oficialii Curţii Supreme din Afganistan.
Este prima confirmare oficială a acestei practici de când talibanii au preluat puterea, în august, anul trecut. Pedepsele amintesc de fosta guvernare a talibanilor, de la sfârşitul anilor ’90, când execuţiile publice, uneori prin lapidare, şi biciuirile erau la ordinea zilei.
Fiecare condamnat a primit 39 de lovituri de bici, au anunțat oficialii Curții Supreme.
Pedepsele au avut loc în principala moschee din orașul Taloqan, din nordul țării, după rugăciunea tradițională, de față cu localnicii. De asemenea, un bărbat și o femeie au fost biciuiți pe un stadion din provincia Bamyan.
După ce au preluat puterea în Afganistan, talibanii au promis că vor avea o atitudine mai moderată, în special față de femei și minorități. Însă acțiunile guvernului din ultimele luni demonstrează contrariul.
Citește şi: Statele UE resping plafonul de preţ al gazelor propus de Comisia Europeană