Putin, ale cărui declaraţii au fost citate sâmbătă pe portalul Kremlinului, a propus săptămâna trecută o revizuire a Constituţiei – prima de la adoptarea actualei Legi fundamentale în 1993, relansând speculaţii cu privire la pregătirea viitorului său politic după 2024, când îi expiră ultimul mandat prezidenţial.
Într-o întâlnire cu veterani din al Doilea Război Mondial la Sankt Petersburg, oraşul său natal, Putin a fost întrebat dacă are în vedere să suprime, în Constituţie, limitarea mandatului prezidenţial. El a părut să respingă această idee.
”În opinia mea, ar fi foarte îngrijorător să revenim la situaţia de la mijlocul anilor ’80, când lideri rămâneau la putere până la sfârşitul zilelor lor (şi) plecau fără să se asigure de implementarea condiţiilor necesare unui transfer al puterii”, a declarat Putin. ”Aşadar, vă mulţumesc mult, dar cred că este preferabil să nu revenim la situaţia de la mijlocul anilor ’80”, a continuat el.
Putin, în vârstă de 67 de ani, a dat asigurări că înţelege ”îngrijorările” populaţiei privind continuitatea puterii. ”Pentru mulţi, acest lucru este legat de îngrijorări cu privire la stabilitate în societatea noastră, stabilitate în stat – stabilitate atât în exterior, cât şi în interior. Înţeleg perfect acest lucru”, a declarat el.
Putin i-a luat prin surprindere pe ruşi miercuri anunţând o serie de reforme constituţionale, prin care promite să reducă prerogativele şefului statului şi să le sporească pe cele ale Parlamentului, care ar urma să numească premierul.
În discursul său anual în faţa membrilor Parlamentului şi elitelor ţării, el a anunţat că vede ”în mod clar apărând o cerere de schimbare în societate”. Aceste propuneri au fost urmate de demisia Guvernului lui Dmitri Medevedev.
Citeşte şi Dmitri Medvedev vrea să rămână liderul partidului de guvernământ
Aflat la putere de 20 de ani, Putin îşi încheie ultimul mandat în 2024. El nu are dreptul să candideze potrivit legislaţiei actuale. Reformele anunţate sunt percepute ca vizând să pregătească terenul înaintea acestei date.
Cel mai puternic om din Rusia a rămas până în prezent foarte evaziv cu privire la intenţiile sale şi nu a evocat vreodată un succesor.
Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, apreciază că, indiferent de funcţia oficială pe care o vizează, Vladimir Putin va încerca ”să rămână lider pe viaţă”.