RABLA 2014: ‘Dacia consideră că programul de reînnoire a parcului auto din România este o măsură care şi-a dovedit eficienţa în timp. El a permis accesul clienţilor români la achiziţia de vehicule noi într-o perioadă economică dificilă, susţinând totodată eforturile de împrospătare a parcului auto. Programul REMAT din acest an este unul modern, prin evoluţiile care au fost aduse, în special prin implementarea sistemului informatic şi prin accesul liber al clienţilor la orice marcă auto. Acest lucru a fost posibil şi prin faptul că autorităţile competente au dat dovadă de deschidere şi transparenţă, luând în calcul propunerile venite din partea industriei şi din partea APIA. Primele efectele ale programului din acest an sunt deja încurajatoare’, menţionează constructorul auto.
Potrivit preşedintelui director general al companiei, Nicolas Maure, în anul 2013, Dacia a vândut în România aproape de 25.000 de unităţi, iar în acest context Dacia-Renault va propune şi va susţine în continuare măsuri care să ducă la creşterea pieţei auto.
Joi, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie Dacia şi preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Constantin Stroe, a afirmat că ‘Rabla a fost atât de bine gândit încât a lăsat loc la pătrunderea a peste 220.000 automobile second-hand’.
‘Nu vreau să supăr pe nimeni, dar numitul Program de Reîmprospătare a Parcului Naţional de Automobile a fost atât de bine gândit încât a lăsat loc la penetrarea a peste 220.000 automobile second hand. Comerţul trebuie să cunoască libertate, fără bariere, dar discrepanţa este formidabilă’, a spus Stroe.
RABLA 2014: Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul ‘Rabla’ pot merge, începând din 8 aprilie, la dealerii auto şi, ulterior, să-şi caseze maşinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/.
Pentru ediţia din acest an a Programului ‘Rabla’, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice. În cazul acestora din urmă, ultimele estimări arată că programul va începe după 20 aprilie.
Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.
Pentru ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.
În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.