„În câteva zile se finalizează Programul Rabla pentru versiunea 2022 – 2024. Am promis asociaţiilor de profil predictibilitate şi dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu închiderea porţilor imediat după terminarea banilor, ci o etapizare şi o predictibilitate în ceea ce priveşte finanţarea şi avantajele unui asemenea program.
TAXA AUTO 2022 nu va fi introdusă. Ministrul Mediului: Lucrăm la eficientizarea programului Rabla
La ora actuală există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere maşini noi, inclusiv pentru a susţine industria autohtonă de producere a autoturismelor. Programul Rabla pentru acest an va fi lansat în 4 februarie, în Vinerea Verde. Programul, aşa cum va fi propus, va fi gata probabil mâine. Săptămâna viitoare vom avea toate elementele şi le vom prezenta”, a declarat Barna Tanczos.
Anul trecut, prima de casare de la “Rabla Clasic” a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, la fel şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei, potrivit Agerpres.
În acelaşi timp, la noua ediţie a programului “Rabla Plus” s-a păstrat prima de casare de 10.000 de euro pentru “full electric” şi de circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cei care doreau să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric au putut beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul “Rabla Clasic”, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului “Rabla Plus”.
Rabla 2022. Ministrul Mediului: Trebuie să găsim o soluţie să scoatem din circulaţie cât mai multe maşini mai vechi de 15 ani
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că nu ar susţine implementarea unei noi taxe pentru autovehiculele poluante, cu o vechime mai mare de 15 ani, însă consideră că o soluţie ar fi sprijinirea celor care deţin astfel de autovehicule şi care, din motive sociale, nu îşi permit să le schimbe cu unele nepoluante.
„România trebuie să găsească o soluţie, fără doar şi poate. Nu putem deveni cimitirul maşinilor poluante din Europa. Trebuie să găsim o soluţie să scoatem din circulaţie cât mai multe maşini mai vechi de 15 ani, este o obligaţie asumată de România prin PNRR faţă de Comisia Europeană. Eu cred, sincer, că nu putem să mergem pe varianta taxei auto sau taxei de poluare care la un moment dat a şi picat la Curtea Europeană de Justiţie. Trebuie să mergem cu un program de susţinere a celor care vor renunţa la aceste maşini vechi, poluante şi ieftine pentru că trebuie să-i ajutăm să aibă o alternativă şi să-şi cumpere maşini mai puţin poluante. Asta în cazul în care, din motive sociale, acea familie nu-şi permite să îşi cumpere o maşinăm mai puţin poluantă. Sistem de tip Rabla, dar cred că este nevoie de un sprijin special pentru maşinile mai vechi de 15 ani, astăzi, programul Rabla se referă la maşini mai vechi de 8 ani”, a declarat Tanzcos Barna.