Rabla 2023. Noi modificări la programele „Rabla pentru mașini” sunt propuse de ministerul Mediului. Primele de casare cresc, iar mașinile electrice cumpărate și cu tichetul de la stat nu trebuie să depășească 75 de mii de euro.
Ordinul, aflat momentan în dezbatere publică are reguli noi și pentru programul „Rabla local” prin care o mașină mai veche de 15 ani poate fi casată în schimbul a 3000 de lei.
Prognoza meteo. Iarna îşi dă jos cojoacele, dar primăvara abia se arată printre nori
Schimbări apar la toate programele. La rabla Clasic, prima de casare pentru un autoturism vechi va ajunge la 7000 de lei, cu o mie de lei în plus față de sesiunile trecute. Iar cei care vor să caseze două maşini vor încasa pe lângă cei 9 mii de lei, încă o mie în plus.
Programul prevede și bonusuri de încă 1500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, ajutorul de la stat poate depăși 16 mii de lei.
Cei care vor să își cumpere o mașină electrică, prin programul rabla plus, vor avea un prag maxim de 75 de mii de euro, TVA inclus, pe care nu-l pot depăși prin programul guvernamental. Ajutorul dat de stat ajunge la 57 de mii de lei.
Deși mașinile electrice au avut o creștere de 83% anul trecut față de 2021, infrastructura de încărcare este insuficientă. Stațiile publice, până acum câteva luni gratuite, au început să perceapă o taxă pe kwh. Este și anunțul făcut de compania Tesla, care va introduce o taxă şi pentru a-i determina pe șoferi să elibereze imediat stația, după ce mașina s-a încărcat.
Adrian Sandu – Acarom: „La nivel European am ajuns undeva la o nevoie de circa 12 de mii de puncte de încărcare săptămânal care să fie inaugurate la nivelul UE, din păcate ritmul este undeva la 2500-3000 de puncte de încărcare pe săptămână”.
În România sunt aproximativ 1700 de puncte de încărcare, de 67 de ori mai puține decât în Olanda, fruntașa Europei. Topul este continuat de Germania, Franța și Suedia. La coada clasamentului sunt țări precum Lituania, Malta sau Cipru, cu doar 57 de stații.
Conform ordinului pus în dezbatere publică, cei care vor să caseze o mașină mai veche de 15 ani prin programul rabla local vor primi 3 mii de lei, însă cu obligația ca timp de trei ani să nu cumpere un autoturism cu normă de poluare EURO 5 sau mai mică.
Va fi și un prag de finanțare pentru fiecare primărie, în funcție de populaţie. De exemplu, o localitate cu mai puţin de 5 mii de persoane va putea finanța cel mult 50 de autotusime casate. Iar una cu peste 200 de mii de locuitori va avea o limită de 5 mii de mașini uzate.
Prima de casare se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar. Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program.
Acordarea primei de casare solicitantului operator economic cu personalitate juridică sau entitate fără personalitate juridică se face în baza schemei intitulate „Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional“. Acesta poate beneficia de cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare, cumulat cu valoarea alocării financiare solicitate.