Rabla local 2023. De luni, de la ora 10:00, începe perioada de înscriere a persoanelor fizice în programul „Rabla local”, de înnoire a parcului auto, cu implicarea primăriilor, care asigură 20% din tichetul valoric de 3.000 lei pe care îl vor primi cei care casează o maşină mai veche de 15 ani. Deşi trebuia să înceapă anul trecut, programul a fost amânat de mai multe ori.
Sunt peste 500 de primării înscrise. Lista lor şi numărul de vouchere disponibile în fiecare localitate se găsesc pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Tot acolo aflăm şi paşii care trebuie urmaţi pentru înscrierea în program centralizat pe platforma dedicată.
Procedura propriu-zisă va fi derulată apoi de fiecare primărie în parte. Cine doreşte să se înscrie trebuie să locuiască în România, pe raza primăriei la care face solicitarea, să deţină un autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică. Maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin cinci ani.
Cine vrea să scape în acest fel de rabla pe care o are trebuie să nu aibă restanţe la taxe, impozite, amenzi, alte contribuţii la bugetul local sau la cel de stat. Ministerul Mediului a alocat aproape un sfert de miliard de lei pentru acest program „Rabla local” şi estimează că va scoate astfel din circulaţie 100.000 de maşini poluante, scrie Rador.
Municipiile Braşov, Galaţi, Oradea, Constanţa şi Cluj-Napoca şi-au propus cele mai ambiţioase ţinte privind casarea rablelor în acest fel.
După nenumărate amânări, programul „Rabla local” este gata de start. Luni dimineață, de la ora 10, vor începe înscrierile pentru cei care vor să scape de mașinile mai vechi de 15 ani. La schimb, vor primi 3.000 de lei.
Autoritățile speră ca prin acest program să elimine 100.000 de rable care poluează sau ocupă inutil spațiul public. Pe o stradă din sectorul 2 al Capitalei, multe mașini sunt mai mult de decor. Proprietarii le țin în dreptul porților fără să le miște luni, sau chiar ani de zile. Unele au fost înghițite de buruieni.
Programul Rabla local vizează 100.000 de rable din toată țara, pe care autoritățle speră să le scoată din peisaj. În total, au primit finanțare 500 de primării pentru maximum 5.000 de rable fiecare.
„Noi avem în acest moment aproape 700 de persoane care și-au manifestat intenția de a-și vinde mașina. Sigur, programul nostru conține 3.000 de mașini, aș fi foarte fericit ca până la finalul anului să dăm toate cele 3 mii de vouchere. După ce primesc acești bani, sigur, nu pot să-și cumpere o altă mașină veche. Sunt niște condiții absolut de bun simţ și birocrația este minimală.”, spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.
Una dintre principalele condiții pentru a accesa programul este ca mașina să fie mai veche de 15 ani, iar proprietarul care o înscrie să o dețină pe numele lui de cel puțin 5 ani.