Rabla pentru sobe 2025. Programul prin care românii vor putea să-şi înlocuiască sobele vechi cu unele moderne şi eficiente energetic va începe pe data de 31 martie, la ora 10:00.
Președintele Administrației pentru Mediu anunță că programul Rabla pentru Sobe aduce o mulțime de beneficii. Oamenii din aproximativ 900 de localități din zonele de munte vor beneficia anul acesta de aproximativ 560.000 de lei.
„Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul Rabla pentru Sobe, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a declarat președintele AFM, Florin Bănică, într-un comunicat de presă.
În cadrul programului sunt eligibile:
a) aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv: sobe; termosobe; șeminee; termoșeminee;
b) coșul de fum ceramic sau metalic cu perete dublu, însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță; c) serviciile de instalare/montaj a/al aparatului pentru încălzire și a/al coșului de fum.
Cererile de înscriere și documentația aferentă se pot depune prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59.
Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, potrivit digi24.ro.
După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu și unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018. Lista localităților din zona montană este disponibilă aici.
Acte necesare
Cei care vor să beneficieze de banii oferiți prin programul ”Rabla pentru sobe” trebuie să depună următoarele documente:
– actul de identitate al solicitantului de finanțare, valabil la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat;
– cerere de finanțare;
– certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de finanțare, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat;
– certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de finanțare de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat;
– extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului de finanțare asupra imobilului; – declarația pe propria răspundere a solicitantului de finanțare din care să reiasă că nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă; – acordul coproprietarilor privind participarea în cadrul programului, în situația în care imobilul este deținut în coproprietate.