În majoritatea cazurilor, gastroenterita se manifestă prin diaree acută, dureri abdominale, însoțite uneori de greață, vărsături, febră. Tratamentul are trei obiective esențiale: prevenirea contaminării altor persoane prin adoptarea unor măsuri stricte de igienă, combaterea deshidratării și reducerea intensității și duratei diareei. Există soluții terapeutice care reduc simptomele asociate diareei în primele 12 ore de la administrare, scrie doctorulzilei.ro.
Gastroenterita se manifestă de obicei prin debut brusc, cu diareea acută, apoasă, cu peste 4-5 scaune în 24 de ore. De obicei, boala nu are semnificație gravă, este autolimitată și durează de la câteva zile până la o săptămână. Dacă însă diareea persistă mai mult de 7 zile și este însoțită de vărsături, care împiedică rehidratarea pe cale orală, se recomandă consultarea medicului. Această recomandare este absolut necesară în cazul copiilor și vârstnicilor, care prezintă pericolul deshidratării severe.
Citeşte şi Cele mai bune 3 ceaiuri împotriva răcelii
Atât pentru protejarea bolnavului, cât și pentru limitarea contaminării altor persoane din anturajul său, se impune respectarea următoarelor reguli de igienă:
În cazul copiilor este necesară izolarea acestora la domiciliu de la primele simptome pentru a nu răspândi boala în colectivitățile școlare din care fac parte sau în spațiile de joacă.
Citeşte şi Obiceiuri simple pentru a fi mai sănătos în doar 30 de secunde
Reducerea intensității și duratei diareei
Pentru a reduce intensitatea și durata diareei, medicii recomandă administrarea unui antidiareic care acționează rapid în vederea scăderii numărului scaunelor diareice. Un astfel de antidiareic este gelatina tanat, o substanță care are următoarele proprietăți terapeutice:
Studiile clinice au demonstrat că gelatina tanat are efect antidiareic din primele 12 ore de la administrare.
Citeşte şi SEMNE că eşti bolnav şi pe care nu ar trebui să le ignori