RACHEL LOUISE CARSON este privită şi acum, la 107 ani de la naştere şi 50 de ani de la moarte, drept „mama” tuturor mişcărilor ecologiste de pe Glob, conceptele sale fiind cele care au dezvoltat ideea de protecţie a mediului.
În lucrările sale, RACHEL LOUISE CARSON susţinea că substanţele chimice sintetice, în special ierbicidele, vor cauza epidemii în masă şi vor afecta mortal foarte multe animale sălbatice. De altfel, Environmental Defense Fund a determinat la sfârşitul anilor ’60 interzicerea folosirii pesticidului DDT în agricultură, legea fiind votată ca urmare a impactului cărţii lui RACHEL LOUISE CARSON, Primăvara Liniştită.
Citeşte şi RACHEL LOUISE CARSON, 107 ani de la naştere, GOOGLE DOODLE inedit
Utilizarea limitată a DDT în combaterea vectorilor patogeni continuă și în prezent, în anumite părți ale lumii și rămâne controversată. Moștenirea cărții a fost de a produce o conștientizare mult mai mare a problemelor de mediu și de interes în modul în care oamenii afectează mediul. Cu acest nou interes s-a dezvoltat şi preocuparea spre probleme cum ar fi poluarea aerului și scurgerile petroliere. S-au format noi grupuri de presiune, în special Greenpeace și Friends of the Earth, precum și organizații locale importante.
Jacques Dufresne scria în anul 2000, referitor la RACHEL LOUISE CARSON: „Ea este cea care a lansat mişcarea ecologistă, a obţinut interzicerea DDT etc. Înainte de Silent Spring nu existau ministere ale mediului, iar cuvântul poluare era folosit în franceză mai ales în al doilea sens atribuit de dictionarul Littré…„.