Racheta chineză scăpată de sub control intră sâmbătă după ora 17 în atmosfera Pământului. Experţii se întreabă încă unde se va prăbuşi

Sistemul European de Supraveghere Spaţială şi de Urmărire (EUSST) monitorizează racheta chineză, care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosferă în acest sfârşit de săptămână. Se apreciază că aceasta va intra în atmosfera Terrei în intervalul sâmbătă 8 mai, ora 17.00 (ora României) - duminică 9 mai, ora 10.00.
Daniel Spătaru
07 mai 2021, 14:55
Racheta chineză scăpată de sub control intră sâmbătă după ora 17 în atmosfera Pământului. Experţii se întreabă încă unde se va prăbuşi

Beijingul a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de racheta chineză Long March 5B. Corpul rachetei urmează să cadă pe Pământ în următoarele zile fără se se ştie unde. Acest lucru a stârnit îngrijorarea la nivel mondial şi mobilizarea diferitelor servicii de supraveghere spaţială.

Printre acestea se numără şi Sistemul European de Supraveghere Spaţială şi de Urmărire al UE, un consorţiu internaţional din care fac parte diferite agenţii spaţiale şi organisme publice din numeroase ţări europene.

Acest consorţiu monitorizează de mai multe zile reintrarea în atmosfera terestră a uriaşul obiect spaţial chinez cu o greutate de între 17 şi 21 de tone şi o dimensiune de aproape 30 de metri. După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, locul unde va cădea.

Citeşte şi Racheta chinezească scăpată de sub control la intrarea în atmosferă ar putea să cadă într-o zonă locuită. Cercetătorii se tem de ce e mai rău

Reţeaua de senzori şi de radare ale serviciului de supraveghere spaţială observă „îndeaproape” obiectul spaţial care ar urma să pătrundă în atmosferă în zilele de 8 sau 9 mai. Mai precis, racheta este aşteptată să reintre în atmosferă în intervalul sâmbătă 8 mai, ora 17.00 (ora României) – duminică 9 mai, ora 10.00. Astronomii care au urmărit traiectoria rachetei anticipează că aceasta va intra în atmosfera Pământului undeva deaspra Turkmenistanului, dar e imposibil de anticipat unde se va prăbuşi, existând riscul să împrăştie resturi atât asupra unor zone nepopulate, cât şi deasupra New York-ului.

Traiectoria rachetei poate fi urmărită aici.

Citeşte şi O rachetă SpaceX a explodat la aterizare. Este al doilea incident de acest fel

Datele publicate de Sistemul European de Supraveghere Spaţială şi de Urmărire arată că obiectul are o înclinare care sugerează că resturile sale vor cădea într-o regiune a Terrei acoperită în mare parte de ocean sau în arii nelocuite şi a considerat probabilitatea statistică a unui impact într-o zonă locuită ca „foarte redusă”.

Aceste predicţii sunt însă incerte, deoarece obiectul spaţial este în afara controlului, iar estimările cele mai precise privind locul în care vor cădea aceste resturi vor fi posibile doar cu câteva ore înainte de reintrarea acestuia în atmosfera terestră.

Inginerul aeronautic şi astronaut spaniol Pedro Duque, actualul ministru al ştiinţei şi inovării, a asigurat pe contul său de Twitter că majoritatea acestor resturi „se dezintegrează la reintrarea în atmosferă” şi a explicat că, Spania furnizează consorţiului european datele primite de la radarul cu baza la Morón de la Frontera (Sevilla), pentru o urmărire cât mai bună a rachetei chineze.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri