Racheta nord-coreenilor s-a făcut praf în 90 de secunde. Coreea de Sud, atentă la o „nouă provocare”

Racheta lansată de Coreea de Nord este o "rachetă Taepodong-2", o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anunţat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD), transmite AFP. După doar 1 minut şi jumătate aceasta s-a dezintegrat. Prima parte a rachetei a căzut în mare la 165 de kilometri la vest de Seul, în Marea Galbeiă. Cea de-a doua şi de-a treia parte a rachetei "nu au funcţionat", apreciază NORAD şi rămăşiţele au căzut şi ele în mare.
Romania TV
13 apr. 2012, 06:05
Racheta nord-coreenilor s-a făcut praf în 90 de secunde. Coreea de Sud, atentă la o

„Sistemele americane au detectat şi urmărit lansarea unei rachete nord-coreene Taepodong-2 la 18:39 (01:39, ora României)”, afirmă NORAD într-un comunicat.

Racheta lansată de Coreea de Nord este o „rachetă Taepodong-2”, o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anunţat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD), transmite AFP.

„În niciun moment, racheta sau rămăşiţele sale nu au constituit o ameninţare”, conform comandamentului american.

Racheta Taepodong-2 este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe care Coreea de Nord încearcă să o pună la punct, fiind deja testată în iulie 2006 şi aprilie 2009.

Aceasta dispune de o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri conform Institutului Clairemont, un think tank specializat în ameninţarea balistică. Comunitatea internaţională se teme că Phenianul caută să îi ataşeze o focoasă nucleară.

Phenianul a prezentat lansarea acestei rachete ca având un scop civil vizând plasarea pe orbită a unui satelit de observare. Statele Unite şi aliaţii săi, japonezi şi sud-coreeni în special, au denunţat în repetate rânduri această tentativă ca fiind un test cu rachetă balistică.

Coreea de Nord a recunoscut vineri eşecul lansării rachetei sale şi al plasării pe orbită a unui satelit de observare a Pământului, relatează AFP.

„Republica Populară Democrată a Coreei (RPDC) a lansat satelitul său Kwangmyongsong-3 (…) vineri, la ora 7.38.55 (1.38, ora României). Satelitul de observare terestră nu a reuşit să intre în orbită”, a anunţat agenţia oficială de presă KCNA.

„Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii studiază motivele acestui eşec”, a adăugat agenţia.

Prima parte a rachetei a căzut în Marea Galbenă, la 165 de kilometri vest de Seul. Cea de-a doua şi a treia parte a rachetei „nu au funcţionat”, apreciază NORAD, iar rămăşiţele au căzut şi ele în mare.

Coreea de Sud rămâne atentă la orice „nouă provocare” din partea Coreei de Nord, precum „teste de rachetă şi un test nuclear”, a anunţat vineri Ministerul sud-coreean al Apărării, după tirul ratat al unei rachete nord-coreene, relatează AFP.

„Rămânem atenţi la orice nou act de provocare din partea Nordului, precum teste de rachete şi un test nuclear”, a precizat el.

Coreea de Nord a lansat vineri o rachetă care s-a dezintegrat în zbor şi a căzut în mare la scurt timp după decolare, generând condamnările occidentalilor şi convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Regimul comunist nu a reuşit niciodată până în prezent să plaseze un satelit pe orbită, în pofida a două încercări în 1998 şi 2009.

Tentativa din 2009 a fost urmată de un test nuclear, iar experţii cred că Phenianul, care şi-a continuat programul atomic, ar putea proceda rapid la un al treilea test.

Un oficial sud-coreean care s-a exprimat sub protecţia anonimatului a decalarat duminică pentru AFP că pregătiri sunt în curs la Punggye-ri (nord-est), unde Coreea de Nord a efectuat cele două teste precedente.

Coreea de Nord ar deţine suficient plutoniu pentru a arma şase dipozitive atomice, dar nu se ştie dacă are capacitatea de a dezvolta un focos nuclear pentru rachete cu rază lungă de acţiune.

DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Se scumpesc toate abonamentele Netflix. Cât vei plăti pentru planul Basic, Standard sau Premium
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Sindromul de coadă de cal: urgență medicală gravă și simptome asociate
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ a fost ÎNGROPAT PE ASCUNS! ANUNȚUL FAMILIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei