Rachetele intercontinentale Satan II au intrat în serviciul de luptă al armatei ruse! În luna iunie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că rachetele Sarmat, care pot transporta zece sau mai multe focoase nucleare, vor fi desfăşurate pentru serviciul de luptă „în curând”.
Încă de la începutul războiului din Ucraina, Vladimir Putin a declarat în numeroase rânduri că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele, inclusiv arme nucleare, pentru a-şi apăra integritatea teritorială.
În 2022, țarul de la Kremlin a declarat că plasează teritoriile confiscate în Ucraina, pe care Rusia le revendică de-acum ca fiind ale sale, sub umbrela nucleară a Moscovei. Însă, Putin a mai spus că Rusia nu are nevoie să recurgă la utilizarea armelor nucleare.
„Sarmat” este un complex de rachete strategice cu o rachetă balistică intercontinentală cu propulsie lichidă din clasa grea, greutatea unei astfel de rachete depăşind 200 de tone. Sistemul este destinat să înlocuiască rachetele Voevoda aflate în prezent în serviciul forţelor ruse de rachete strategice.
Acel test a fost făcut, de asemenea, cu racheta SARMAT, care a fost dezvăluită pentru prima dată în 2016 şi despre care presa de stat rusă a spus că are o rază de acţiune mult mai mare, de peste 11.000 de kilometri.
Racheta poate transporta un focos de 100 de tone şi a fost proiectată să fie succesoarea rachetei balistice intercontinentale R-36M Voevoda.
Putin a avertizat anul trecut că racheta „va da de gândit celor care încearcă să ameninţe Rusia”. La vremea respectivă, experţii occidentali au descris testul din 2022 ca fiind o „sabie nucleară” şi a fost perceput ca o încercare de a distrage atenţia de la eşecurile militare ale Rusiei din acea perioadă, cum ar fi scufundarea navei sale amiral din Marea Neagră, Moskva.
Recent, Kremlinul a făcut valuri prin anunţul că va staţiona arme nucleare tactice în Belarus. Aceste arme au o rază de acţiune mai mică decât rachetele balistice intercontinentale, care pot străbate o distanţă ce depăşeşte 5.000 de kilometri.