Generalul Paul Selva a afirmat, în faţa Congresului american, că „Rusia ar fi desfăşurat cel puţin o rachetă de croazieră terestră, fapt ce violează spiritul şi intenţiile tratatului FNI.” Selva a mai spus că aceste rachete „prezintă risc pentru cea mai mare parte dintre instalaţiile aflate în Europa” şi se crede că „Rusia le-a desfăşurat intenţionat pentru a ameninţa astfel NATO şi instalaţiile NATO.”
În felul acesta, Rusia încalcă tratatul FNI care a fost negociat şi semnat de către preşedinţii american, Ronald Reagan şi de cel sovietic, Mihail Gorbaciov. Tratatul a avut ca urmare distrugerea a aproximativ 2.700 de rachete cu raza între 200 şi 5.500 de kilometri.
Tratatul a pus capăt aşa-numitei „crize a eurorachetelor” provocate de desfăşurarea sovietică a rachetelor nuclare SS-20 care ameninţau capitalele Europei Occidentale. Milioane de persoane au protestat în toată Europa împotriva instalării de către NATO de rachete nucleare americane Pershing, ca replică la iniţiativă rusă.
Citeşte şi Ţări europene şi baltice cer ajutorul Statelor Unite pentru a contracara ingerinţele Rusiei
Potrivit unui cotidian american, ruşii şi-ar fi instalat rachetele în regiunea Volgograd şi într-o alta neidentificată. La jumătatea lunii februarie, cotidianul New York Times scria despre o presupuă desfăşurare de rachete ruseşti SSC-8, însă Administraţia de la Washington nu a confirmat aceste informaţii.
Ca opţiuni posibile de răspuns la provocarea rusească, Pentagonul a definit câteva opţiuni posibile pentru contracararea unui eventual atac rusesc, dar nu a oferit amănunte despre acest lucru. „Interesul nostru este de a găsi mijloacele de presiune pentru a obliga Rusia să se conformeze tratatului”, a mai spus oficialitatea americană.
În contextul actual, în SUA sunt tot mai multe voci care cer întărirea arsenalului nuclear american din Europa. România, unde este instalat scutul antirachetă american, alături de Polonia sunt de asemenea vizate de rachetele ruseşti.