Potrivit decretului, aceasta va fi a treia etapă de mobilizare de la începerea operaţiunii speciale de către Kiev în luna aprilie în estul Ucrainei, care prevede chemarea sub arme a mai multor militari în rezervă şi a bărbaţilor sub 50 de ani pentru a lupta împotriva rebelilor proruşi înarmaţi.
După o perioadă de circa 45 de zile de la ultima suplimentare a rezerviştilor, care a expirat acum, Kievul a repetat, practic, decretul privind ‘declararea şi efectuarea mobilizării parţiale’ pentru a se asigura că are suficiente forţe de a continua ‘operaţiunea antiteroristă’.
După votul de marţi au avut loc încăierări scurte între politicienii naţionalişti şi membri ai Partidului Regiunilor, care a fost condus de fostul preşedinte Viktor Ianukovici, răsturnat de la putere în luna februarie.
Trupele ucrainene presează rebelii proruşi în cele două bastioane ale lor, Lugansk şi Doneţk, cucerind pas cu pas sate şi suburbii din jurul celor două capitale regionale.
Armata are ordin să nu recurgă la atacuri aeriene şi artilerie împotriva celor două oraşe, ceea ce complică operaţiunile pentru preluarea controlului asupra acestora. Kievul şi rebelii se acuză reciproc de doborârea avionului de linie malaezian joia trecută, cu 298 de persoane la bord, cu o rachetă sol-aer de fabricaţie rusă.
‘Rusia continuă politica sa de escaladare a conflictului armat’, a declarat Andrii Parubii, secretarul Consiliului ucrainean pentru apărare şi securitate naţională, înainte ca 232 de deputaţi din parlamentul format din 450 de locuri să voteze în favoarea ‘mobilizării parţiale’.
‘În cursul ultimei săptămâni a avut loc o redesfăşurare şi o reîntărire de trupe. În prezent, sunt aproape 41.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina în nord, în est, sud şi în Crimeea’, peninsulă ucraineană anexată în martie la Rusia, a precizat Parubii, reiterând acuzaţiile formulate de oficialii ucraineni faţă de Moscova.
Potrivit aceluiaşi oficial ucrainean, 150 de tancuri, 400 de blindate şi 500 de sisteme de artilerie ruse se află lângă frontieră, în zona regiunii Doneţk.
O parte din rezerviştii mobilizaţi prin noua lege se vor alătura unităţilor de luptă, iar ceilalţi vor ajuta la apărarea frontierei cu Rusia, a mai indicat el.
Rusia şi-a retras o bună parte din cei 40.000 de militari pe care i-a avut de-a lungul frontierei cu Ucraina de la începutul acestui an, reducând numărul acestora la mai puţin de 1.000 până la mijlocul lunii iunie. Dar, de atunci, Moscova a început o nouă mobilizare de forţe la graniţele sale, după cum a declarat un oficial NATO luna aceasta.