Radarele fixe invizibile montate pe șoselele din România surprind tot mai mulți șoferi, iar amenzile vin direct acasă. Sistemul e-Sigur este un mijloc modern de supraveghere a traficului rutier implementat de Poliția Română și are grijă ca șoferii care conduc imprudent să fie pedepsiți pe măsura faptelor lor.
Întrucât radarele fixe e-Sigur sunt operate de la distanță și se află montate pe un trepied, fiind foarte greu de observat de la distanță de către șoferi, devenind astfel, practic, invizibile.
Aceste se bazează pe radare mobile, montate pe trepiede, dotate cu camere video HD și dispozitive de măsurare a vitezei cu laser și pot recunoaște automat marca vehiculului, numărul de înmatriculare și, în unele cazuri, chiar și șoferul.
Dispozitivele înregistrează constant traficul rutier și trimit imaginile către un server central, unde sunt analizate de ofițeri de poliție, apoi sunt dispuse măsuri împotriva șoferilor.
Radarele fixe sunt amplasate în zone cu risc ridicat de accidente, cum ar fi DN1, DN2, DN6, DN7 și DN17. Compania Națională de Drumuri plănuiește instalarea a 700 de radare fixe pe drumurile naționale și autostrăzi.
Șoferii care depășesc viteza și sunt surprinși de radarele fixe primesc amenda direct acasă, fără a fi opriți în trafic. Proprietarul vehiculului are un termen de 5 zile la dispoziție pentru a comunica cine se află la volan, iar nerespectarea termenului atrage amenzi suplimentare, între 1.822,5 lei și 4.050 de lei.
Plângerea împotriva amenzii va trebui depusă în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal, la judecătoria din localitatea de domiciliu unde a avut loc contravenția. Este necesară completarea unei plângeri scrise, atașarea unei taxe de timbru.
Citește și : Atenție, șoferi! 400 de radare noi instalate pe șoselele din România pentru monitorizarea vitezei
Specialiștii în drept susțin că, dacă există înregistrări clare și sistemele sunt verificate periodic, șansele de anulare a sancțiunii sunt reduse.