Aceste agenţii, inclusiv FBI şi U.S. Marshals Service, au început să folosească tot mai mult sistemele radar în ultimii doi ani fără o autorizaţie din partea justiţiei şi fără să dezvăluie public când şi unde vor fi folosite acestea. Tehnologia ridică probleme legale şi de intimitate deoarece Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite a decis că ofiţerii nu pot folosi în general senzori de înaltă tehnologie pentru a obţine informaţii despre interiorul locuinţei unei persoane fără să deţină un mandat de percheziţie.
Radarele funcţionează ca nişte fini detectori de mişcare, folosind unde radio pentru detectarea mişcărilor precum respiraţia umană de la o distanţă de peste 15 metri. Acestea pot depista dacă în casă este vreo persoană, unde se află şi dacă se mişcă.
Foşti şi actuali oficiali federali susţin că informaţia este critică pentru menţinerea siguranţei ofiţerilor în cazul în care aceştia iau cu asalt clădirile sau salvează ostatici. Dar avocaţii pentru drepturile omului şi judecătorii şi-au exprimat îngrijorările cu privire la circumstanţele în care agenţiile guvernamentale ar putea folosi radarele şi faptul că le-au folosit până în prezent fără ştirea populaţiei.
„Ideea că Guvernul poate trimite semnale prin pereţii casei tale pentru a vedea ce se întâmplă în interior este problematică”, a declarat Christopher Soghoian, specialist în tehnologie la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile. „Tehnologiile care permit poliţiei să vadă în interiorul unei case sunt printre cele mai intruzive instrumente de care dispune poliţia”.
Folosirea radarelor de către agenţi nu a fost cunoscută până în decembrie, când o Curte federală de Apel din Denver a declarat că ofiţerii au folosit unul înainte de a intra într-o casă pentru a aresta un bărbat care încălcase termenii eliberării condiţionate. Judecătorii şi-au exprimat îngrijorarea că agenţii au folosit noua tehnologie fără un mandat de perchiziţie, avertizând că „folosirea fără mandat a unui astfel de instrument puternic pentru a căuta în interiorul locuinţelor ridică întrebări grave cu privire la respectarea celui de-al Patrulea Amendament”.
Mai multe detalii pe mediafax.ro