„Este un prim pas, este nevoie de acompanierea de alte hotărâri, aprobarea rectificării bugetului Primăriei Capitalei, pentru că bugetul până la urmă ce reprezintă? Niște sertare pe care le aprobi și în care bagi niște sume cu anumită destinație. Împrumutul acesta de 248 de milioane de lei are nevoie de un sertar, de un spațiu în bugetul Primăriei, deci trebuie rectificat bugetul Primăriei, pe cale de consecință trebuie aprobat și bugetul RADET, pentru a face loc pentru a primi această sumă, dar în esență lucrurile sper să se rezolve, iar disponibilul creat de 248 de milioane de lei împrumutul plus 60 de milioane de lei sume existente în bugetul Primăriei Capitalei care vor fi transferate în decembrie, deci un total de vreo 308 de milioane de lei până la finalul anului, ar trebui să ne ofere suficient spațiu ca să putem convinge ELCEN și ROMGAZ să funcționăm fără probleme până în primăvară„, a afirmat Dumitrașcu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, din cei 308 milioane de lei distribuția sumelor se face conform procentelor din contul escrow.
„În momentul de față, pe cei 32% din sumele alocate ce intră în contul RADET și care rămân la dispoziția RADET-ului există o poprire de 50%, noi spunem că dintre cele 308 milioane de lei rămân la dispoziția RADET undeva în jur de 45 de milioane din care vom acoperi fond de salarii, alți creditori gen ENEL, Apa Nova, alți furnizori de materiale privați și inclusiv fondul de salarii, dar rămâne o rezervă pentru reparații, intervențiile până la finalul anului. Pe o simulare am avea un disponibil de aproximativ 2 milioane de lei, noi zicem suficienți până la finalul anului pentru a ne ocupa de menținerea continuității rețelei de termoficare”, a explicat reprezentantul RADET.
Întrebat de jurnaliști dacă nu este târzie aprobarea bugetului RADET abia la finalul lui noiembrie, el a răspuns că nu știe cât de repede „se va mișca” Trezoreria.
„Pare puțin târziu, acum nu știu cât de repede se va mișca Trezoreria și cât de repede se va aproba împrumutul, important este ca cele două evenimente să fie corelate, să nu ne trezim că avem banii din împrumut și nu avem bugetele rectificate ori aprobate ca să putem dispune de aceste sume„, a mai declarat Dumitrașcu.
El a anunțat că luni a fost revizuit planul de lucru pe perioada următoare. „Astăzi am revizuit puțin și am reajustat conceptul, planul de lucru, de activitate pe perioada următoare, sperăm să nu apară atâtea avarii cum ne-ar indica media statistică, sperăm să nu fie de amploare, vom prioritiza, ceea ce mai avem ca resursă vom aloca în special pe avariile cu o gravitate mai mare, pentru a încerca să asigurăm continuitatea sistemului de termoficare”, a menționat reprezentantul RADET.
Potrivit acestuia, media este undeva la 20 — 30 de avarii pe zi.
„Într-o săptămână se strâng în jur de 200 — 300 de avarii, pierderea de apă de adaos la un debit de 18.000 de tone pe oră este de aproximativ 1.500 — 1.800 de tone/oră, deci undeva la 10%, dar controlând și gestionând avariile. Dacă nu am mai gestiona aceste avarii, la un volum de 200 — 300 de avarii acumulate într-o săptămână, se ajunge la o pierdere de peste 10%, moment în care centralele ar fi decuplate automat din sistem, deci aceasta era explicația pentru care vă spuneam că din inerție se poate funcționa, dar până la o anumită limită„, a precizat Dumitrașcu.