Elcen furnizează agentul termic pentru RADET, de care depinde furnizarea apei calde şi a căldurii pentru bucureştenii care au rămas în sistemul centralizat de termoficare.
„Decizia de menţinere a gradului de poprire la nivelul de 100% a fost determinată de faptul că furnizorii de gaze naturale şi servicii auxiliare de transport şi distribuţie au acţionat ELCEN în instanţă pentru recuperarea sumei de aproximativ 500 de milioane de lei”, se precizează în comunicatul Elcen.
În prezent, RADET este obligată să plătească Elcen 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform unui protocolul încheiat între Primăria Bucureşti, RADET şi Elcen în 2008, în urma unei decizii a Tribunalul Bucureşti din mai 2015.
În plus, Elcen deţine împotriva RADET un alt titlu executoriu în valoare de 1,5 miliarde de lei. În total, RADET are datorii de peste 3 miliarde de lei către Elcen.
„Acest deficit a fost cauzat şi de neonorarea de către Primăria Municipiului Bucureşti a plăţii subvenţiei aferente trimestrului I al anului 2016, potrivit deconturilor depuse de RADET pentru energia termică livrată populaţiei. Mai mult, Primăria Municipiului Bucureşti nu a dispus măsurile necesare pentru utilizarea totală a creditului de 248 de milioane de lei contractat de la Trezoreria Statului, neutilizând ultima tranşă de 32 de milioane de lei”, mai arată Elcen.
Noul conflict dintre Elcen şi RADET pune în pericol livrarea de apă caldă pentru sute de mii de bucureşteni.
RADET asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, iar 95% dintre consumatori sunt casnici. Regia furnizează căldură şi apă caldă pentru circa 570.000 apartamente, în care locuiesc 1,22 milioane de bucureşteni, potrivit ultimelor date disponibile.