Potrivit proiectului de hotărâre, RADET a avut pierderi de agent termic destinat încălzirii şi apei calde pentru populaţie de 28,61 la sută, echivalentul a peste 1,5 milioane de Gcal.
În solicitarea RADET de suplimentare a subvenţiilor se arată că a scăzut şi este în continuă scădere consumul de energie termică al clienţilor, ceea ce a dus la reducerea cantităţii de energie preluată de la sursele de energie termică şi la scăderea randamentului instalaţiilor RADET şi la creşterea pierderii tehnologice.
Astfel, sunt necesare investiţii majore pentru înlocuirea conductelor vechi şi refacerea izolaţiei cu materiale mai performane, racordarea de noi clienţi la sistemul de termoficare sau redimensionarea conductelor, precum şi identificarea zonelor din sistem care au devenit ineficiente economic în urma debranşărilor, transmite News.ro.
Se mai menţionează că prima tranşă din suma de 80,3 milioane de lei ar urma să fie plătită până la finalul lunii, cele 40 de milioane fiind cerute „cu celeritate, pentru depăşirea situaţiei critice din punct de vedere financiar”.
„Pe fondul unui deficit financiar acut şi ţinând cont de faptul că în sezonul cald încasările din vânzarea energiei termice nu acoperă necesarul unei funcţionări normale, solicităm ca suma de 80.325.000 de lei să fie achitată în două tranşe: 40 de milioane de lei cu celeritate pentru depăşirea situaţiei critice din punct de vedere financiar şi 40.325.000 de lei după avizarea de către ANRE a pierderii tehnologice de 28,61 la sută”, scrie în adresa RADET.
Anul trecut, precizează Regia, personalul a intervenit pentru remedierea a 7.596 de incidente şi avarii produse în instalaţii. Cele mai multe au fost avarii.
Potrivit rectificării bugetare ce va ajunge pe masa consilierilor generali în şedinţa din 23 august, când va fi supus votului şi acest proiect, banii reprezentând prima tranşă cerută de RADET – 40 de milioane de lei – vor fi transformaţi din investiţii în subvenţii.