Se cunoştea deja faptul că izotopi de iod radioctiv 131, transportat în atmosferă, a traversat Pacificul în zilele imediat următoare catastrofei de la 11 martie 2011, în cantităţi foarte mici.
Însă biologi marini de la Universitatea din California din Long Beach (CSULB) au decoperit, de asemenea, acest element radioactiv în algele marine, „una dintre plantele care acumulează cel mai mult iod”, la o lună după accidentul nuclear. „Am măsurat niveluri semnificative, însă în general inofensive, de iod radioactiv în ţesuturi de algă gigantică Macrosystis Pyrifera”, scrie Steven Manley, coautor, alături de Christopher Lowe, al studiului publicat în ediţia online a revistei „Environmental Science & Study”.
„Chiar dacă acest lucru nu a avut, fără îndoială, un efect asupra omului, din cauza nivelurilor relativ puţin ridicate, acest lucru a putut afecta anumiţi peşti care mănâncă acest tip de algă”, continuă el.
Pe 11 martie, un cutremur cu magnitudinea de 9 a provocat un tsunami uriaş în nord-estul Japoniei. Devastând coastele, acesta a distrus totul în cale, declanşând o serie de avarii la centrala atomică Fukushima Daiichi, provocând cel mai grav accident nuclear de la cel care a avut loc la Cernobîl (Ucraina) în 1986.
Aproximativ 20.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute în urma acestei catastrofe.