Pe 17 decembrie, elita nord-coreeană l-a omagiat pe Kim Jong-il, la mausoleul Kumsusan, unde sunt depuse trupurile fostului lider şi al tatălui său, fondatorul naţiunii, Kim Il-sung, anunţă bbc.co.uk. O comemorare asemănătoare a avut loc şi anul trecut, doar că grupul de oameni care au asistat la ceremonie, alături de Kim Jong-un, diferă. Experţii cred că o comparaţie între fotografiile de grup realizate la cele două evenimente poate să ofere indicii despre jocurile de putere din Coreea de Nord.
Deşi în cazul unui regim atât de opac şi imprevizibil aşa cum este cel nord-coreean este greu să se ajungă la concluzii clare şi definitive, fotografiile le permit experţilor să intuiască direcţia în care Kim Jong-un şi oamenii care îl înconjoară vor îndrepta statul asiatic. Imaginile aproape identice ascund semne subtile, dar semnificative ale potenţialelor schimbări în conducerea ţării.
În primul rând al fotografiei de anul acesta apar multe feţe noi faţă de anul precedent şi numeroase uniforme militare. De data aceasta, reprezentanţii Armatei şi ai Departamentului Securităţii Statului sunt aşezaţi în dreapta liderului, în timp ce membrii de partid stau în stânga lui Kim Jong-un, invers faţă de aşezarea de anul trecut. Conform informaţiilor primite de la dezertori din Coreea de Nord, partea dreaptă este rezervată persoanelor mai influente şi a celor în care liderul are mai mare încredere. Deşi această teorie nu poate fi confirmată, mai mulţi analişti sunt de părere că inversarea poziţiilor confirmă consolidarea puterii pe care Armata şi Securitatea o au în cadrul statului asiatic.
Cea mai importantă absenţă este, cum era de aşteptat, cea a lui Jang Song-thaek, executat recent după o epurarea neaşteptată la nivel înalt. Văduva unchiului lui Kim Jong-un lipseşte de asemenea din fotografie, dar absenţa ei nu surprinde. Părerile legate de neparticiparea lui Kim Kyong-hui, mătuşa liderului de la Phenian, sunt, însă, împărţite. În timp ce unii consideră că văduva lui Jang Song-thaek a ieşit din graţiile lui Kim Jong-un, alţii cred că absenţa ei de la eveniment întăreşte zvonurile privind implicarea acesteia în epurarea care a avut loc recent.
Persoanele cu care Jang Song-thaek avea legături sociale, ba chiar chiar foşti asociaţi care îi împărtăşeau ideile reformiste, cum ar fi actualul prim-ministru Pak Pong-ju, apar în fotografia de anul acesta. Pong-ju pare că se află chiar pe o poziţie mai puternică faţă de anul precedent, avansând spre primul rând al imaginii. Surprinzător, în dreapta lui Kim Jong-un, în primul rând al fotografiei se regăsesc două feţe noi, generalul Ri Yong-kil şi ministrul Apărării, Jang Jong-nam.
China, o prezenţă discretă în fotografie, este reprezentată de Kim Ki-nam şi de Choe Tae-bok, persoane care au legături puternice în China şi sunt interesate de relaţii internaţionale. Aceştia au fost prezenţi şi în fotografia de anul trecut, fapt care transmite un mesaj de continuitate. O altă prezenţă importantă, deşi doar parţial în fotografie, este generalul Kim Won-hong, care nu trebuie ignorat, chiar dacă este aparent „uitat” în stânga imaginii. El conduce poliţia secretă şi puterea şi importanţa sa au cunoscut o ascensiune rapidă în ultima vreme. Cel care cel mai probabil a jucat un rol important în execuţia lui Jang Song-thaek se afla în al doilea rând anul trecut şi a avansat către primul rând al fotografiei.
Deasemenea, „grupul celor şapte”, care au acompaniat carul funebru la înmormântarea lui Kim Jong-il şi despre care s-a spus că sunt numiţi să supravegheze tranziţia puterii, este vizibil în prim-planul imaginii.