Fostul ministru de Externe susține că secretizarea notelor elevilor nu face decât să saboteze învățământul românesc, mult mai slab în prezent decât înainte de perioada comunistă.
„De aproape 30 de ani ne-am vaccinat cu această idee că educația nu te mai ajută. Copiii nu-și mai știu notele între ei, ca nu cumva să fie stresați. Este maniera cea mai clară de a ne autosabota. Sabotăm ideea de competiție și de meritocrație.
Înainte, dacă vedeai că un coleg a luat 10, te simțeai puțin dator să îl ajungi din urmă. Acum, parcă ar fi contul din bancă, carnetul de note e secret. Din aparenta grijă față de elevi, s-a ajuns la rezultatul total opus.
Elevul e tot mai bombardat, tot mai acoperit cu tot felul de activități conexe, care îi răpesc, în cele din urmă, copilăria”, a declarat profesorul universitar, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Lipsa investițiilor din educație și-au spus cuvântul în ultimii 30 de ani, a concluzionat istoricul.
„Nu există o rețetă mai directă în a submina o societate decât aceea de a banaliza educația, de a te mulțumi cu generații de oameni mediocru pregătiți.
Asta este rețeta clară și directă de a submina o societate: dă-i o educație proastă și o să vezi rezultatele. În 30 de ani, devin o masă de manevră și o masă de sclavi”, a mai transmis diplomatul român, în prezent director al Bibliotecii Naționale a României, potrivit sursei citate.